Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/s-ledningen-vill-undanta-hela-goteborg-fran-ebo-lagen-far-hjalp-av-demokraterna/

Nyheter

S-ledningen vill undanta hela Göteborg från ebo-lagen – anklagas av M för symbolpolitik

Socialdemokraternas Jonas Attenius är oppositionsråd i Göteborgs stad.
Socialdemokraternas Jonas Attenius är oppositionsråd i Göteborgs stad. Foto: Tomas Ohlsson

Socialdemokraternas ledande politiker i Göteborg Jonas Attenius väljer samma linje som kollegan i Malmö Katrin Stjernfeldt Jammeh:

– För mig är det uppenbart att hela Göteborg måste undantas från ebo-lagstiftningen, skriver Attenius.

”Symbolpolitik”, svarar Moderaternas Axel Josefson. 

Jonas Attenius är sedan knappt ett år gruppledare för S och oppositionsråd i Göteborg. På tisdagen markerade han position genom en debattartikel i Aftonbladet. Han skrev: ”Göteborg ligger högt bland landets 290 kommuner när det kommer till hur många asylsökande som bosätter sig i staden. (...). Vi tar gärna vårt ansvar, men det krävs helt enkelt balans i systemet.”

Att Attenius skriver i frågan just nu beror på den nya förordning från regeringen om undantag i lagen om eget boende, ebo, som ska börja tillämpas 1 juli. Göteborg är en av de 32 kommuner som får möjlighet att definiera inom vilka stadsdelar som man kan säga nej till att betala dagersättning (71 kronor för ensamstående vuxen) till asylsökande.

Medan flera kommuner, inte minst i Skåne, redan har uttalat att de vill tolka reglerna så att hela kommunen kan undantas avvaktar ännu Göteborgs stad ett underlag från tjänstemännen.

Ett av husen i stadsdelen Bergsjön i nordöstra Göteborg. Den stadsdelen är en av de som av polisen bedöms som ”särskilt utsatta”.
Ett av husen i stadsdelen Bergsjön i nordöstra Göteborg. Den stadsdelen är en av de som av polisen bedöms som ”särskilt utsatta”. Foto: Peter Claesson

Efter att Sverigedemokraterna i Göteborg i förra veckan lämnade in en motion till fullmäktige med krav på att – i likhet med till exempel Malmö, Helsingborg och Kristianstad – införa ett undantag för hela staden, var kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) avvisande:

– Vi har inga planer på att anmäla hela staden som utsatt, eftersom förutsättningarna är väldigt olika i staden. Exakt hur vi vill definiera detta i Göteborg återkommer vi till. Men ett alternativ är att det blir det de områden som polisen pekat ut som särskilt utsatta och kanske några till, sa han till DN.

 

Nu kommer alltså SD och S vara på samma linje i Göteborg. S-gruppledaren Jonas Attenius skriver: ”För mig är det uppenbart att hela Göteborg måste undantas från ebo-lagstiftningen – i väntan på att lagen rivs upp helt och hållet. Regeringen måste ge Göteborg tid: Tid för att stoppa segregationen, vända skolresultaten, bekämpa klassklyftorna och ge alla göteborgare samma chans i livet.”

Debattartikeln publiceras bara några dagar efter att Attenius partikollega, justitieminister Morgan Johansson, uttalade att om kommunerna gör verklighet av tanken att undanta sig helt från ebo ”kommer regelverket att ändras vid behov”.

Bland socialdemokrater i Göteborg är tanken inte ny. Redan 1998 gick dåvarande kommunstyrelseordföranden Göran Johansson hårt åt regeringen för att ebo-lagen bidrog till fattigdom, trångboddhet och utanförskap. 

Jonas Attenius får draghjälp av partiet Demokraterna.

– Vi Demokrater kräver också detta och har sedan ett par veckor frågat S om de vill vara med på ett gemensamt yrkande i kommunstyrelsen. Det är bra att Attenius går ut i debattartikeln. Sverige som helhet saknar en plan för flyktingmottagande och integration, säger D:s gruppledare Martin Wannholt till DN.

Därmed står fullmäktiges två största partier bakom tanken att undanta hela Göteborg. 

Men någon hjälp i kommunstyrelsen kan de inte räkna med från Vänsterpartiets Daniel Bernmar. Om utspelet från Attenius säger han till DN:

– Med tanke på att Göteborg är lika segregerat som Sverige i stort med svårt segregerade stadsdelar som Örgryte och Hovås ser jag inte deras lösning som rimlig. Det är inte heller rimligt att tro att den lösning som lagstiftaren föreslår kommer att göra någon större skillnad.

Bernmar menar att Göteborg som storstad ändå kommer att behöva ”arbeta med frågorna”.

– Den här lagen kommer mest få till konsekvens att redan utsatta individer blir ännu mer utsatta.

Efter S-utspelet på tisdagen skrev M-ledaren Axel Josefson på twitter att det är ”ytterst tveksamt” om förlaget är förenligt med lagändringen, och lade till: ”Dessutom är det symbolpolitik av S och SD”

Även om S och D och SD nu är på samma linje räcker det inte för majoritet i fullmäktige.  Trion har 38 av 81 mandat.