Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

S och M har inte ens stöd av hälften

Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven
Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven Foto: TT

För första gången sedan DN/Ipsos mätningar inleddes 1979 samlar Socialdemokraterna och Moderaterna inte hälften av väljarna tillsammans.

Ett av få partier med medvind är Centerpartiet, som noterar sitt högsta stöd på åtta år.

Opinionsläget i september är överlag stabilt jämfört med föregående månader. Det är dock iögonfallande att de två stora partierna i svensk politik, Socialdemokraterna och Moderaterna, tillsammans inte lyckas skrapa ihop ens hälften av väljarstödet.

Det har inte hänt sedan mätningarna inleddes i november 1979.

– Det politiska läget är intressant. Vi har ett lågt förtroende för partiledarna, en majoritet av svenskarna tycker att Sverige är på väg åt fel håll och Socialdemokraterna och Moderaterna samlar tillsammans färre än hälften av väljarna, säger Ipsos opinionschef David Ahlin.

Båda de två stora partierna har en negativ trend. Socialdemokraterna har sedan i maj legat still på en historiskt låg nivå, på ungefär 27 procent.

Moderaterna noterar för första gången sedan riksdagsvalet ett stöd som är lägre än valresultatet. Minskningen är jämfört med föregående månad inom felmarginalen, men jämförs 22,5 procent i septembermätningen med juninoteringen på 26,6 procent så är Moderaternas tapp statistiskt signifikant.

David Ahlin tror att de stora partiernas problem förvärras av Decemberöverenskommelsen.

– Många väljare skulle vilja se att både Socialdemokraterna och Moderaterna gör större ansträngningar för att få till överenskommelser som omfamnas av bredare väljargrupper. Det här läget bryter mot Sveriges tradition av breda politiska uppgörelser i tider av stora utmaningar, säger han.

Samtidigt som Moderaterna backar ökar Centerpartiet jämfört med siffrorna före sommaren. Stödet på 7,1 procent får knappast ombuden på stämman i Falun, som inleds i dag, att göra vågen, men faktum är att det är partiets starkaste notering på åtta år.

– Tittar man på utvecklingen sedan i våras ser vi att Moderaterna har tappat väljarstöd, en signifikant förändring. Under samma tid har Centerpartiet ökat, säger David Ahlin.

Men för Alliansen som helhet är septembermätningen ingen munter läsning.

– Alliansen har uppenbara problem. Ett år efter ett riktigt katastrofval med en svag regering som motståndare ligger man under i opinionen.

Sverigedemokraterna backar inom felmarginalen till 16,7 procent, men David Ahlin är dock tveksam till om partiets uppgång är bruten i ett längre perspektiv.

– Den här ordningen där oppositionen kritiserar regeringen och sedan lägger ner rösterna och accepterar politiken, det urholkar förtroendet. Dagens läge är idealiskt för att populistiska partier ska växa sig starkare.

Precis som i augusti är Socialdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna jämnstora bland män. Samtidigt har inte SD stöd av mer än tio procent av kvinnorna.

– Det är inget annat parti som har ett så kraftigt könsgap som Sverigedemokraterna, säger David Ahlin.

Bild i text: TT

Läs mer. Ipsosundersökningar

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.