Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Så bra koll har vi på verkligheten

Valdeltagande och livslängd har vi bra koll på.
Värre är det då med tonårsgraviditeter och andelen arbetslösa.
Det är två av flera områden där svenskar helt missbedömer det faktiska antalet.

Gör en gissning: Hur många tonårsflickor i åldern 15–19 år är också mammor? Sannolikt är du inte i närheten av facit. När företaget Ipsos Mori ställde frågan till 500 svenskar var genomsnittsgissningen 8 av 100 personer. Rätt svar är 0,7 procent.

De tillfrågade var också snett ute inom en hel andra ämnen:

Hur många procent av befolkningen har invandrarbakgrund? 23 procent, lyder den genomsnittliga gissningen. Rätt svar: 16 procent.

Av 100 personer, hur många är muslimer? 17, tror vi. Rätt svar: 5.

Siffrorna är inte förvånande enligt Ola Rosling, verksamhetschef vid Gapminder som sysslar med bland annat omvärldskunskap.

– Stora känslomässiga ämnen som dryftas mycket i medier överskattas. Sedan finns det en rädsla för det okända, säger han.

Trots allt kunde situationen vara betydligt värre. Sverige var faktiskt i topp av undersökningens 14 länder när frågorna vägs ihop. I USA gissar man i snitt 24 procent när det gäller tonårsfödslar fast den faktiska siffran är 3 procent.

Fransmän överskattar också antalet muslimer: 31 procent mot faktiska 8.

Ola Rosling vill dock höja ett varningens finger för undersökningens tillförlitlighet.

– Det är ett mindre urval och det kan vara så att det inte är tillräckligt representativt, och att svenskarna därför hamnar så högt.

Klart är dock att det kan finnas konsekvenser med en skev verklighetsbild. Men för en gångs skull ska man inte skylla på massmediernas rapportering, menar Ola Rosling:

– Journalister är offer för läsarna – som vill läsa om vissa ämnen. När arbetslösheten går upp rapporteras det, däremot är det inte lika intressant när den går ned. Det här är ett misslyckande i folkbildningen och ansvaret ligger hos undervisningsväsendet.

Fakta: Undersökningen

Mellan 500 och 1 000 personer i 14 olika länder fick gissa hur stor andel av befolkningen som är kristna, arbetslösa, etcetera. Sveriges resultat nedan:

Fråga Gissning Verklig siffra

Tonårsgraviditeter 8 0,7

Invandrare 23 16

Muslimer 17 5

Kristna 48 67

Befolkning över 65 år 33 19

Valdeltagande 72 85

Arbetslösa 24 8

Livslängd för barn födda 2014 85 82

(TT)

Källa: Ipsos Mori

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.