Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-23 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sa-fick-en-dn-artikel-om-sandvikenrapporten-evigt-liv/

När den så kallade Sandvikenrapporten om invandringens kostnader kom hamnade den lilla kommunen i Gästrikland mitt i migrationsdebattens centrum.
När den så kallade Sandvikenrapporten om invandringens kostnader kom hamnade den lilla kommunen i Gästrikland mitt i migrationsdebattens centrum. Foto: Beatrice Lundborg
NYHETER

Så fick en DN-artikel om Sandvikenrapporten evigt liv

I maj 2014 publicerade Dagens Nyheter en nyhet om att en kommun tjänade en halv miljard kronor på invandring. Men uppgifterna ifrågasattes av flera experter. Fyra år senare används artikeln fortfarande som bevis för att medierna mörkar invandringens problem.

Det här är berättelsen om Sandvikenrapporten och om en artikel med evigt liv.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 8 Artikeln om Sandvikenrapporten publicerades på nätet, och dagen efter på den sista inrikessidan i DN:s papperstidning.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 8 ”Det handlar om att försöka sätta dit en seriös tidning. Med rapporten får du två flugor i en smäll. Ett politiskt etablissemang i form av en kommun, och en ’allierad PK-massmedia’”, säger Peter Kärnström (S), kommunstyrelsens ordförande i Sandviken.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 8 Det är inte främst Sandvikenbor som bryr sig om rapporten – utan folk som vill använda den av egna skäl, tror Odd Westby och Peter Kärnström.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 8 Varje gång det är en dålig nyhet om Sandviken så dyker den gamla rapporten upp igen, enligt Peter Kärnström.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 8 Nationalekonomen Joakim Ruist är kritisk till Sandvikenrapporten – men inte av samma skäl som många andra.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 6 av 8 Riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) är en av de etablerade debattörer som bidragit till att hålla Sandvikenrapporten vid liv genom åren.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 7 av 8 ”I Sverige litar vi generellt på varandra och våra medier i mycket högre utsträckning än i andra länder”, säger Ulrika Andersson, forskare vid SOM-institutet.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 8 av 8 ”Med allt som har kommit fram om rapporten så borde vi aldrig ha publicerat nyheten”, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.
Foto: Beatrice Lundborg