Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 04:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sa-ska-klimatmotet-i-new-york-fa-varldens-lander-att-hoja-ambitionerna/

Nyheter

Så ska klimatmötet i New York få världens länder att höja ambitionerna

Klimatdemonstrationer i New York. Foto: Brian Branch Price/TT

FN-chefen vill öka tempot i klimatarbetet. När världens ledare nu möts i New York kommer inbjudan med krav på nya konkreta åtgärder för att få ner utsläppen. 

Samtidigt ramar Greta Thunberg – och miljontals ungdomar världen över – in veckan med klimatstrejker som bidrar till att sätta press på makthavarna. 

Frågan är hur många som kommer att leverera.

”Ambitioner, ambitioner, ambitioner, ambitioner, ambitioner”. 

Så avslutade generalsekreterare António Guterres FN:s stora klimatmöte i Katowice förra året. 

För att visa hur allvarligt han ser på klimatkrisen och för att få länder att kraftigt höja sina ambitioner bjöd han in till ett extra klimatmöte. Nu är det dags, på måndag kommer världens ledare att samlas i New York, då kommer det att visa sig vilka som har med sig målsättningar om att öka tempot i klimatarbetet.

Själv har António Guterres inför mötet lanserat fyra konkreta, skarpa förslag:

• Inga nya investeringar eller konstruktioner av nya kolanläggningar från år 2020.

• Fasa ut subventioner till fossila bränslen; ”sluta spendera 4,5 biljoner dollar på subventioner till fossila bränslen varje år”.

• Mål om nettonollutsläpp till 2050.

• Låt förorenaren betala och sänk skatten för invånare.

FN-chefen António Guterres ser allvarligt på klimatkrisen och har bjudit in länder till ett extra klimatmöte. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP

 

I sina förslag har han lagt ribban högt. Hur många länder som förväntas höja sina ambitioner är oklart. Enligt förhandsrykten kan det handla om en minoritet, och kanske framför allt mindre länder som inte tillhör de stora utsläpparna.

En hög representant för FN sa häromdagen att Kina förväntas komma till mötet med en mer ambitiös klimatplan. Det skulle i sådana fall kunna tjäna som exempel för de andra stora utsläppsländerna.

USA, ett annat stort utsläppsland, kommer troligen inte med några höjda ambitioner. Tvärtom är det tydligt att landets president lägger ner det mesta av sina ambitioner på att gå åt andra hållet. Häromdagen meddelade Trump häromdagen han upphäver de strikta utsläppsregler för bilar som delstaten Kalifornien har infört. 

Trump har även tagit landet ur Parisavtalet, men många städer, företag och stater har sagt att de fortfarande anser sig vara kvar.

Staden New York, där det extra klimatmötet nu hålls, tillhör de som trotsar Trump och anser sig bundna till Parisavtalet. Stadens borgmästare hör också till dem som stöder de klimatstrejkande ungdomarna. 

I onsdags talade Greta Thunberg inför kongressen i Washington. Under fredagen är hon i New York. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP

På fredagen hålls globala klimatstrejker över hela världen. I New York förväntas manifestationerna sätta nytt rekord och tusentals ungdomar fylla gatorna. Greta Thunberg är på plats och ska hålla tal. Det bidrar till att sätta också press på världens ledare.

– Jag är helt övertygad om att när Greta Thunberg och andra ungdomar går ut i miljontal har betydelse och en påverkan på medvetenheten. Det budskap som ungdomsrörelsen har är både nödvändigt och kraftfullt. Det är svårt att inte lyssna på en så viktig och positiv kraft som ungdomarna står för, säger klimatminister Isabella Lövin (MP).

Hon och statsminister Stefan Löfven (S) kommer att vara på plats i FN. Enbart representanter som har konkreta åtgärder och höjda ambitioner kommer att få prata på mötet, det ska inte gå att enbart leverera tomma ord.

Isabella Lövin (MP) berättar för DN att Sverige kommer att presentera nya åtaganden under mötet men vill ännu inte avslöja vad de innebär. Hon anser att mötet är viktigt av framför allt två orsaker:

– Budskapet i det här mötet måste vara att det är på allvar. Vi har i minst tjugo år pratat om att det är allvar och nu är vi i en situation med mer våldsamma orkaner, isar som smälter och det sker här och nu. Därför måste vi också agera här och nu.

 – Det andra är att vi kan klara av det, och det budskapet är så viktigt att jag hoppas att det hamnar i centrum. Vi ska sluta tala om bördefördelning, det här handlar om möjligheter: hur vi kan hjälpa varandra och dra nytta av varandras erfarenheter dels mellan länder men också mellan stat och övriga samhället, säger Isabella Lövin.

Klimatminister Isabella Lövin (MP) kommer vara på plats i New York tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Hampus Andersson

Mötet vänder sig inte bara till politiska ledare, utan även forskare, ledare för företag, organisationer och regioner. Inför mötet har utvalda länder ansvarat för en slags arbetsgrupper inom nio olika områden, till exempel energi, industri, hur effekterna av klimatförändringen ska lindras, infrastruktur, finansiering.

Sverige tillsammans med Indien leder gruppen kring industrins omställning.

– Det är ett otroligt viktigt uppdrag som vi har fått. Industrin står för 30 procent av de globala utsläppen, här är det viktigt att visa på goda exempel och peka på vikten av att börja med tekniksprång inom industrin eftersom den inte har kommit så långt i sin omställning, säger Isabella Lövin.

– Vi kan visa på goda exempel från Sverige som industriklivet, klimatlagen och våra politiska åtaganden om 100 procent förnybar energi. Det har gjort att vi har blivit inbjudna att prata om den tunga industrin. 

Som exempel på tekniksprång nämner hon Hybrit – projektet där SSAB, LKAB och Vattenfall försöker hitta ny teknik för att framställa stål med hjälp av vätgas i stället för kol. Representanter för företagen kommer att vara på plats tillsammans med andra svenska storföretag.

– Det dags att sluta förhandla. Nu ska vi genomföra Parisavtalet, det är vi överens om. Det handlar om finansiering, lösningar, infrastruktur, mobilisering och att få med sig folkrörelser. Hur ska man mildra effekter av de klimatförändringar vi redan ser? Det är det som är det centrala: sluta förhandla och börja agera, börja bygga om våra samhällen, säger Isabella Lövin.

Guterres håller ofta fram vikten av ungdomarna och deras engagemang i klimatfrågan. Två dagar innan toppmötet, på lördagen, hålls ett klimatmöte i FN där unga från hela världen deltar. António Guterres ska den dagen också delta i en livediskussion på Instagram där han ska svara på frågor.

Mötet kommer efter en sommar med nya temperaturrekord. Juli var den varmaste månaden som har uppmätts, isar smälter i rekordfart och bränder har härjat i stora delar av Arktis. Enligt forskarna hänger det ihop med klimatförändringen. 

Om det påverkar ledare och makthavare till att öka ambitionerna kommer att visa sig på måndag.

Läs mer: ”Det är verkligen dags för vuxenvärlden att strejka”