Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 10:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sa-stal-trotjanaren-50-miljoner-for-att-ge-till-ung-kvinna/

Trotjänaren sitter i sitt kök, lyssnar till väggklockans tickande och väntar på sin dom, som faller den 19 december 2018.
Nyheter

Så stal trotjänaren 50 miljoner – för att ge till ung kvinna

Han hade fullt förtroende i det familjeägda företaget och förde bort 50 miljoner utan att någon fattade misstankar. Pengarna skulle gå till en guldtransport från Uganda.

Enligt åklagaren utsattes 72-åringen för ett romansbedrägeri – och han förstod det själv först när polisen visade honom bilder från ”flickvännens” 10-miljonersbröllop i Kampala.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 13 I polisens för­undersökning finns bilder från Viviennes 10-miljonersbröllop i Kampala.
Foto: Polisen
Bild 2 av 13 Viviennes brudslöja ligger draperad över Ugandas första Ferrari, med makens namn på nummerplåten.
Foto: Polisen
Bild 3 av 13 Efter tre års bekantskap började Vivienne berätta om att hon hade ärvt guld, och hon skickade bilder på sig själv och guldet.
Foto: Polisen
Bild 4 av 13 Först gjorde tro­tjänaren slut på sina egna besparingar, runt 6 miljoner. Sedan fick han låna 800 000 av arbetsgivaren. Därefter började han skriva falska reverser.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 5 av 13 Trotjänaren sitter i sin ensamhet med ett glas julmust. Han har förlorat sin anställning och sina sidouppdrag. Allt känns väldigt tomt.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 6 av 13 Trotjänaren och den 38 år yngre Vivienne reste till Uganda för att träffa hennes familj. Där köpte han en prydnadselefant som nu står i bokhyllan i Stockholm.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 7 av 13 Ny handlingar krävde nya pengar. Hela tiden trodde 72-åringen att guldet var på väg till Sverige.
Foto: Polisen
Bild 8 av 13 Bredvid polisutredningens foton av Vivienne med guldet finns även bilder av andra kvinnor med samma guld, vilket väcker misstanken om ett brottsförfarande som har satts i system. 
Foto: Polisen
Bild 9 av 13 Vivienne skickade bilder på sig själv och guldet, med stämplade dokument och fraktsedlar. Så här i efterhand kan trotjänaren inte förstå hur han blev lurad: ”Det är obegripligt hur jag kunde hamna i denna desperation och detta tunnel­seende.”
Foto: Polisen
Bild 10 av 13 Att 72-åringen i sin tur blivit bedragen av Vivienne ger ingen strafflindring. Möjligtvis kan rätten ta hänsyn till hans ålder.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 11 av 13 72-åringen har ingen egen familj och brukade jobba helger och högtider då barnfamiljerna behövde ledigt.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 12 av 13 Vivienne och hennes man, som båda är åtalade för bedrägeri.
Foto: Polisen
Bild 13 av 13 72-åringen hoppades hela tiden kunna betala tillbaka pengarna till företaget. ”Hans liv har blivit förfärligt” säger hans försvarsadvokat.
Foto: Polisen