Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 17:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sabuni-gick-pa-mote-med-lofven-tio-dagar-efter-resa-till-smittomrade/

SVENSK POLITIK

Sabuni gick på möte med Löfven tio dagar efter resa till smittområde

Partiledarna intervjuas inför krismötet med Stefan Löfven om nya coronaviruset den 11 mars.
Partiledarna intervjuas inför krismötet med Stefan Löfven om nya coronaviruset den 11 mars. Foto: Jonas Lindkvist

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni portades nyligen från en radiointervju eftersom hon hade besökt Italien.

Nu kan DN berätta att resan gick till Milano i månadsskiftet februari/mars – mitt under pågående smittspridning.

Tio dagar efter hemresan gick hon på möte med samtliga partiledare.

– Jag följde de rekommendationer som gavs från myndigheter, säger L-ledaren.

Flera toppolitiker har de senaste veckorna smittats av det nya coronaviruset. Den 22 mars sattes Tysklands förbundskansler Angela Merkel i isolering, sedan en läkare hon varit i kontakt med visade sig vara smittad av det nya coronaviruset.

DN har frågat samtliga svenska ministrar och partiledare hur de har ställt om sedan epidemin bröt ut och vilka resor de har gjort under perioden då smittan har ökat.

DN kan nu berätta att Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni besökte Milano, just som staden drabbades hårt av det nya coronaviruset. Hon anlände till den norditalienska staden den 27 februari när hundratals hade bekräftats smittade i landet och minst 12 personer hade dött. Samma vecka stängde stadens skolor och universitet.

Samma dag som Sabuni reste, pekade Folkhälsomyndigheten ut delar av Italien som ett område med pågående smittspridning. Myndigheten riktade en särskild uppmaning till de som hade rest dit att vara uppmärksamma på symtom och i så fall stanna hemma.

När L-ledaren åkte hem den 1 mars var flera av stadens mest ikoniska platser stängda – varken den berömda katedralen eller operahuset La Scala släppte in turister. Vissa flygbolag hade börjat ställa in flygningar till Milano, skrev BBC.

Några dagar efter hemkomsten stoppades hon från att komma in i en privat radiostudio på grund av resan till Italien, vilket Aftonbladet var först med att rapportera.

Den 11 mars, tio dagar efter att L-ledaren kommit hem, mötte DN Sabuni utanför regeringskansliet. Statsminister Stefan Löfven hade kallat alla partiledare till möte med anledning av den nya smittan.

– Jag har följt myndigheternas rekommendationer vilket jag anser att alla måste göra om vi ska få koll på läget, sa hon då om sin resa.

När du reste fanns gott om rapporter i både svenska och utländska medier om en allvarlig situation med många insjuknade. SVT rapporterade den 25 februari om en nedstängd stad. Varför åkte du ändå?

”Jag funderade mycket över hur jag skulle göra. Det var i tidigt skede och Italien hade vidtagit åtgärder att isolera smittan där den fanns. Utvecklingen har gått fort och då var ett helt annat läge än i dag. Jag följde Folkhälsomyndighetens rekommendationer hur man undviker smittan själv och hur man skyddar andra. Vid tidpunkten fanns ingen avrådan från att resa, dock tydligt hur man skulle skydda sig. Därför landade jag i beslutet att resa”, skriver Nyamko Sabuni till DN.

Den 11 mars, tio dagar efter att du kommit hem, gick du på möte med Stefan Löfven och de andra partiledarna. Inkubationstiden är enligt expertisen upp till 14 dagar. Hade det inte varit bättre att avstå?

”Jag följde de rekommendationer som gavs från myndigheter. Är man symtomfri är man inte smittsam. Det avgjorde min närvaro på mötet.”

Coronaviruset har enligt Folkhälsomyndigheten en inkubationstid – tiden mellan att man får viruset tills man blir sjuk – på upp till 14 dagar. Enligt myndigheten finns en internationell samsyn att det är personer med symtom som sprider sjukdomen vidare, men att det är viktigt att vara uppmärksam på tidiga milda symtom. Folkhälsomyndigheten skriver vidare: ”I samband med att en person insjuknar men innan symtom har uppstått, finns det också teoretiska risker att smitta vid nära och intim kontakt. Ett fåtal fall uppges ha smittats av någon som ännu inte hade fått symtom.”

Meddelade du de andra partiledarna om att du besökt ett riskområde inför mötet?

”Det har aldrig varit någon hemlighet att jag reste till Italien. Jag var symtomfri och respekterar de rekommendationer som gäller.”

Nyamko Sabuni skriver vidare att hon inte har känt av några symtom och att ingen i hennes resesällskap har blivit sjuk.

DN kunde nyligen berätta att EU-minister Hans Dahlgren återvänt till arbetet på regeringskansliet efter en skidresa till österrikiska Tyrolen den 6-10 mars. Under tiden han var där klassade Folkhälsomyndigheten platsen som ett riskområde och han återvände hem tidigare än planerat. Han säger att han inte känt några symtom och att han följt myndigheternas råd.

– Jag kan som statsråd inte sätta upp några helt egna rekommendationer om att göra på något annat sätt än vad alla andra medborgare var rekommenderade att göra, sa han.

De flesta ministrar och partiledare svarar i DN:s enkät att de har dragit ner på resor och fysiska möten, att de tvättar händerna oftare och undviker att träffa äldre anhöriga. Partiledarmöten sker nu via länk i stället och regeringskansliet skriver i ett mejl att man följer myndigheternas råd och försöker ersätta fysiska möten med digitala.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt