Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Säpo tar över brottsutredningen kring FOI

Säpos utredning om huruvida skattepengar lagvidrigt använts för att finansiera bulvanbolaget SSTI kan bli lång och komplicerad. Men Saudiaffären får på sikt sannolikt ingen effekt på regeringens väljarstöd.

Chefsåklagaren Tomas Lindstrand uppgav på fredagen att Säpo ska sköta utredningen om misstänkt brott på FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut). Brottsrubriceringen är trolöshet mot huvudman.

Att Säpo kopplas in beror på att utredningen kan komma att hantera uppgifter som berör rikets säkerhet. En central fråga är varifrån startkapitalet till SSTI kom 2009 och vem som tog besluten. Det privata bolaget hade flera personkopplingar till myndigheten FOI. Det bildades för att leda projektet med att bygga en saudisk vapenfabrik, vilket skulle göra FOI:s inblandning mindre politiskt känslig.

Straffskalan för trolöshet mot huvudman är böter eller fängelse i upp till sex månader, eller sex månader till sex års fängelse om det är grovt.

Ingen har ännu delgivits misstanke och ingen husrannsakan har skett. Brottsrubriceringen ska ses som en "arbetshypotes", säger Lindstrand.

– Desto intressantare är den miljö vi ska gå in i, säger han och syftar på underrättelseväsendet.

Han gissar att utredningen kan bli komplicerad och lång. Även den politiska granskningen av Saudiaffären kan dra ut på tiden. Utfrågningar i riksdagens konstitutionsutskott (KU) hålls tidigast i höst, men mer sannolikt i vår. Den granskningen och eventuella nya avslöjanden kan komma att störa regeringens försök att med sakpolitiska utspel vända de nedåtgående opinionssiffrorna.

Flera regeringsbeslut om det militära samarbetet med Saudiarabien har tagits och Reinfeldt kan själv bli kallad till KU.

Däremot får Saudiaffären i sig sannolikt ingen varaktig effekt på regeringens väljarstöd.

– Sköts den här affären som regeringar brukar hantera affärer, så är min gissning att den inte får någon betydelse, säger statsvetaren Anders Sundell vid Göteborgs universitet.

Han och kollegan Mikael Persson har undersökt 16 "affärers" effekter på väljarstödet för politiska partier. Det visade sig att efter en månad sjönk opinionsstödet med knappt en procentenhet. På längre sikt var det svårt att hitta någon effekt alls. Försvarspolitik tillhör inte heller det område som engagerar väljarna mest.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.