Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Saudiska oljereserven kan vara överdriven.

USA oroar sig för att Saudiarabien inte har tillräckligt med oljereserver för att stå emot en rejäl prisuppgång på råolja. Det visar dokument som läckt ut via Wikileaks.

Saudiarabien är världens största råoljeexportör. Konfidentiella dokument från amerikanska ambassaden i huvudstaden Riyadh uppmanar Washington att ta uppgifter från den saudiska regeringen på allvar, rapporterar The Guardian.

Enligt uppgifterna är Saudiarabiens oljereserv överdriven med 300 miljarder fat, motsvarande 40 procent, vilket oroar amerikanska diplomater.

Informationen har läckt ut i samband med att oljepriserna stiger till allt högre prisnivåer på över 100 dollar fatet efter oroligheterna i Mellanöstern. Oljeanalytiker har alltid förväntat sig att Saudiarabien och övriga Opec-medlemmar skulle pumpa upp mer olja om stigande priser kvävde efterfrågan.

Men enligt dokumenten som är daterade mellan 2007 och 2009 är amerikanska det möjligt att världen kommer att ha nått sin oljeproduktionstopp, ”peak oil”, redan 2012. Den tidpunkt då den maximala oljeproduktionen är uppnådd.

Det är inte första gången som rykten om peak oil piskar upp känslor, men ingen amerikansk talesperson har hittills medgivit det offentligt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.