Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

SD snuvas på makt i EU-parlamentet

Peter Lundgren, SD, är kritisk mot att hans partigrupp stängs ute.
Peter Lundgren, SD, är kritisk mot att hans partigrupp stängs ute. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En hemlig överenskommelse kan blockera SD och andra EU-kritiker från ledande poster i EU-parlamentet, enligt Ekot. Bakom ligger de tre största partigrupperna, som själva vill fördela ordförandeklubborna i utskotten. ”Fulspel”, säger SD-parlamentarikern Peter Lundgren till DN.

På måndag är det dags för val av ordförande för Europaparlamentets 20 utskott.

Men de tre största partigrupperna har på egen hand redan gjort upp om hur ordförandeposterna ska fördelas, uppger Sveriges Radios Ekot.

Den matematiska fördelningsmodell som vanligtvis används av EU-parlamentet sätts åt sidan. Syftet ska vara att hålla borta EU-kritiker från verkligt inflytande i parlamentet.

Peter Lundgren, nyvald EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, förvånas inte över nyheten.

– Det låter som det brukar vara i det som påstås vara demokratins högborg. Så här går det till hela tiden. Man pratar stort och brett och vackert om demokrati, men när det kommer till kritan är det inte så mycket med det, säger Peter Lundgren till DN.

Uppgörelsen innebär enligt Ekot att liberalerna tar den ordförandepost som annars skulle vara vikt åt EFDD, där bland andra SD ingår. Peter Lundgren har möte med partigruppen på tisdag och förväntar sig stor diskussion kring frågan.

– Det är inte så en demokrati ska fungera. Väljarna har sagt sitt, vilka de vill ha där nere. Då är det inte fulspel, som det här faktiskt är, som ska avgöra vem som ska få komma till tals och inte, säger Peter Lundgren.

– Det är klart att det inte är speciellt kul att man gör på det här viset, men det bevisar ytterligare en gång att EU inte är ett demokratiskt projekt. Det är en plats där man gör upp bakom kulisserna, bestämmer sig i förväg. Det spelar inte någon större roll hur det ser ut i själva röstningsförfarandet, det mesta är avgjort, säger Peter Lundgren till DN.

Även Peter Eriksson, nyvald EU-parlamentariker för MP, är kritisk – och kallar överenskommelsen en kupp. Till Ekot säger han:

– Jag tycker att det verkligen är att skjuta sig själv i foten att bete sig på ett korkat sätt som gör att Ukip och de högerpopulistiska partierna vinner hela debatten och kommer få det moraliska övertaget, i stället för att försöka använda demokrati som medel och vinna på det sättet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.