Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sd-vill-stoppa-ebo-boende-i-hela-goteborg-men-moderaterna-sager-nej/

Nyheter

SD vill stoppa ebo-boende i hela Göteborg – men Moderaterna säger nej

Sverigedemokraternas gruppledare och kommunalråd i Göteborg Jörgen Fogelklou i fullmäktiges talarstol. Till vänster Moderaternas Axel Josefson.
Sverigedemokraternas gruppledare och kommunalråd i Göteborg Jörgen Fogelklou i fullmäktiges talarstol. Till vänster Moderaternas Axel Josefson. Foto: Tomas Ohlsson

Sverigedemokraterna i Göteborg vill undanta hela kommunen från det ekonomiska stöd nyanlända får genom ebo-lagen.

Men det moderatledda styret säger nej och samtidigt öppnar justitieminister Morgan Johansson (S) för att skriva om lagen. 

Det är i en motion till fullmäktige som SD:s gruppledare Jörgen Fogelklou förslår att ”ge kommunstyrelsen i uppdrag att lämna in anmälan till Migrationsverket om att hela Göteborgs kommun ska undantas från asylsökandes möjligheter att få dagsersättning för att bo i eget boende (...)”.

– Vi behöver undanta hela kommunen, annars är risken att man bara flyttar runt problemet, säger han.

Fogelklou låter förstå att det är av taktiska skäl som partiet väljer att gå den vägen, via en motion, snarare än genom ett yrkande i kommunstyrelsen, KS, trots att motionsvägen normalt kan ta ett halvår. 

– Om jag lägger ett yrkande i KS blir det alltid ett nej direkt. Nu ger jag de andra partierna en chans att skriva yrkanden själva med samma förslag. Det är inte sällan det blir så med våra förslag, efter en tid. Det vi skriver i motionen är inte annorlunda än det man redan gjort eller är på väg att göra i Helsingborg, Kristianstad, Landskrona, Katrineholm och Malmö.

En bild från EU-valrörelsen i Malmö i maj i fjol: Till vänster går kommunstyrelsens ordförande i staden Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i samspråk med statsminister Stefan Löfven och toppkanditaten till EU Heléne Fritzon. Stjernfeldt Jammeh har länge krävt ebo-lagens avskaffande.
En bild från EU-valrörelsen i Malmö i maj i fjol: Till vänster går kommunstyrelsens ordförande i staden Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i samspråk med statsminister Stefan Löfven och toppkanditaten till EU Heléne Fritzon. Stjernfeldt Jammeh har länge krävt ebo-lagens avskaffande. Foto: Johan Nilsson/TT

I just Helsingborg var hela Alliansen och Socialdemokraterna överens om att föreslå att ”ebo-stoppet” ska omfatta hela kommunen, men nyligen backade Centerpartiet med hänvisning till att man hade missat att fullt ut sätta sig in i regelverket. 

De lokala liberalerna i Malmös, Landskronas och Kristianstads kommunledningar går emot sina partiledningar.

– Att bara undanta vissa områden i Malmö löser inte de negativa konsekvenserna med svarta hyreskontrakt och falska hemadresser. Man kan vara skriven på en adress i Limhamn, men egentligen bo trångt med andra i en liten etta i Lindängen, säger Roko Kursar, L-kommunalråd i Malmö till Sydsvenskan.

I Göteborg har frågan ännu inte diskuterats i kommunstyrelsen. Göteborg är en av de 32 kommuner som regeringen gett befogenhet att definiera inom vilka stadsdelar som de skärpta reglerna för dagersättningen ska gälla, detta med stöd av den lag som trädde i kraft vid årsskiftet men börjar tillämpas 1 juli.

Av förordningen framgår att ”en del av en kommun ska anses ha sociala och ekonomiska utmaningar i den mening som avses i 10 a § första stycket lagen om mottagande av asylsökande m.fl. om den anges i en gällande förteckning enligt 7 c §”.

Efter utspelen om att undanta hela kommunerna och inte enbart delar meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) förra veckan i Sydsvenskan att regeringen är redo att ändra lagen. Det har i sin tur fått Moderaternas partiledning – som på 90-talet var med och införde ebo-lagen – att uttala stöd för kommunerna som vill gå längre.

En bild över Göta älvs utlopp i centrala Göteborg. De utsatta områdena ligger främst på Hisingen, i nordost och i Frölunda. Men Sverigedemokraterna vill att hela kommunen ska omfattas när det gäller att undanta ebo-lagen.
En bild över Göta älvs utlopp i centrala Göteborg. De utsatta områdena ligger främst på Hisingen, i nordost och i Frölunda. Men Sverigedemokraterna vill att hela kommunen ska omfattas när det gäller att undanta ebo-lagen. Foto: Göteborgs hamn

SD:s Jörgen Fogelklou säger att han är medveten om att lagtexten innehåller en formulering om en avgränsning. 

– Ja, men likväl har de nämnda andra kommunerna bedömt att behovet finns i hela kommunen, och det anser vi gäller även i Göteborg, säger han.

Men även om Moderaterna på nationell nivå alltså signalerar stöd för den möjligheten får Fogelklou inte medhåll av moderaten och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson. Han säger till DN:

– Vi har inga planer på att anmäla hela staden som utsatt, eftersom förutsättningarna är väldigt olika i staden.

Stadsledningskontoret jobbar just nu fram ett förslag på avgränsning.

– Så exakt hur vi vill definiera detta i Göteborg återkommer vi till. Men ett alternativ är att det blir det de områden som polisen pekat ut som särskilt utsatta och kanske några till.