Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sds-budget-atervandringskansli-och-firande-av-gustav-adolfsdagen/

Nyheter

SD:s budget: Återvandringskansli och firande av Gustav Adolfsdagen

Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborg Jörgen Fogelklou presenterar partiets budgetförslag. Foto: Jonas Lindstedt

30 miljoner till ett ”återvandringskansli”, 15 miljoner till blöjor i förskolorna – och en miljon till firande av Gustav Adolfsdagen.

Sverigedemokraterna har gott om specifika poster i sitt förslag till budget för Göteborgs stad, men menar själva att de förbereder sig för en viktigare roll i kommunen.

– Vi lägger ingen oppositionsbudget, utan en styrande budget, säger gruppledaren Jörgen Fogelklou.

SD har många och mycket precisa önskemål med sin politik i Göteborg. Lägg till förslaget om ett ”återvandringskansli” och Gustaf Adolfsfirande, en öronmärkt miljon för att ”alla skolungdomar ska kunna göra historiska stadsvandringar i vår vackra stad”, extra ordningsvakter för 30 miljoner för att avlasta polisen ”bland annat genom avhysning av tiggare”, tio miljoner till ett skönhetsråd ”för att visa respekt och upprätthålla den gamla stadens stadsplan och arkitektur” och avskaffad karensdag för förskolepersonal – och du fortfarande bara sett några exempel. 

På tisdagen presenterade partiet en lista med totalt 33 utpekade särskilda satsningar som man söker stöd för när kommunfullmäktige nästa vecka ska besluta om budget.

Förteckningen med alla detaljerade prioriteringar följer efter ett inledande portalbudskap om att ”skattekollektivets resurser ska hanteras varsamt och med respekt.” 

SD:s gruppledare och kommunalråd Jörgen Fogelklou sade under presentationen av budgeten att partiet nu anstränger sig för att bygga en ”budget som det går att styra staden på”.

– Vi lägger ingen oppositionsbudget, utan en styrande budget. Ju större vi blir desto viktigare är det att budgeten fungerar om vi tar över styret. Till exempel var våra partivänner i Bromölla inte riktigt beredda på det. Det är klart att det blir en chock då när man står där och ska ta över.

Som väntat föreslår SD ingen skattehöjning. De rödgrönrosa, V, MP och Fi, blir därmed ensamma om att driva den linjen i fullmäktige. 

SD-ledaren är i sina skrivningar starkt kritisk till vad han menar har varit ett slöseri med stadens tillgångar. ”Istället för att investera i framtiden har våra bolag plundrats på pengar. Våra tillgångar har sålts för att täcka driftskostnader med engångssummor”, skriver Fogelklou och hänvisar till ”decennier av socialistiskt styre” i staden.

Till vänster Jörgen Fogelklou, i förgrunden SD:s budgetsekreterare i Göteborg Marcus Silbo. Foto: Jonas Lindstedt

Om SD:s möjligheter att vinna gehör i Börshuset nästa vecka säger han:

– Det är en relativt liten chans att vår budget vinner. Troligast vinner Alliansens. I fjol visste vi inte om Socialdemokraterna i sista omgången skulle stödja de rödgröna. Det är möjligt att vi gör på samma sätt i år. Socialdemokraterna kommer ju inte upp och pratar med oss. Om Jonas Attenius (S-ledaren, DN:s anm) kom upp och sa ”vi kommer inte att stödja de rödgröna i sista omgången”, skulle vi inte ha några problem med att lägga ner våra röster i sista omgången. Men vi kommer inte att stödja Alliansens eller sossarnas i sista omgången, det gör vi inte. 

Med tanke på den tuffa linjen om att hålla sig till stadens kärnuppdrag, riskerar Fogelklou under budgetdebatten på måndag en och annan passning om sådana budgetposter som gratis blöjor och firande av Gustav Adolfsdagen.

Som många andra kommuner tar Göteborgs stad ut en avgift för blöjor till barnen i förskolan. SD vill avsätta 15 miljoner till detta – som en beredskap ifall Högsta förvaltningsdomstolen inte ändrar på den kammarrättsdom som dömde en privat förskola i Värmdö utanför Stockholm till ett vite om 30.000 kronor för att den inte stod för blöjkostnaden. Fallet väntar nu på ett slutligt avgörande.   

Gustav Adolfsdagen den 6 november högtidlighölls med tal av kommunstyrelsens ordförande i Göteborg fram till 2009. ”Göteborgs stads grundare är värd att firas en gång om året. SD vill återinföra denna tradition”, skriver de.

På det större planet vill SD ”öppna för att helt ta bort stadsdelsnämnderna om utredningen visar att detta minskar byråkratin, fördelar skattemedlen mer rättvist och spar på administrativa kostnader”.

En lång rad punkter i SD-budgeten är frågor som gäller den nationella kompetensen, snarare än den kommunala. Några exempel är att SD vill införa beslutande folkomröstningar. Man vill även att ”svensk lag ska stå över religionsfriheten”. SD i Göteborg vill därtill införa högre språkkrav ”för en säkrare arbetsplats”.

SD:s budget ger ett resultat för 2020 på 640 miljoner, klart lägre än Alliansens men en bit högre än Socialdemokraternas. Jämfört med Alliansen lägger SD 15 miljoner mindre på grundskolan men 160 miljoner mer på förskolan och 24 miljoner mer på gymnasiet. Mycket hämtas hem genom att SD lägger runt 140 miljoner mindre på arbetsmarknad och vuxenutbildning. 

Men den stora skillnaden gentemot både Alliansen och Socialdemokraterna ligger i anslagen till de olika stadsdelarna. Här ligger SD hela 1,4 miljarder lägre.

SD-gruppledaren säger att man helt vill lägga om grunden för hur pengar fördelas, till exempel genom att göra om de fördelningsnycklar som sedan länge finns för hur mycket en elev eller åldring ska få kosta baserat på till exempel ålder och etnicitet. 

Jörgen Fogelklou nämner att systemet har tolv olika ålderskritserier och 13 tilläggskriterier. 

– Vi vill ta bort de socioekonomiska faktorerna. Visst förstår vi att socioekonomiskt utsatta områden antagligen behöver mer medel. Men därför lägger vi i en pott på 300 miljoner som rektorer får ansöka om medel ur, inte att pengarna ska komma med automatik. 

Han vill också se en mer restriktiv bedömning av bistånd. Det bör kunna sänkas med 15 procent, menar Fogelklou. I budgetförslaget kapas 120 miljoner från försörjningsstödet. Andra påtagliga kapningar i anslagen gäller stadens kommunikatörer – ”ungefär hälften ryker”, sa Fogelklou, SFI (135 miljoner mindre), 33 miljoner ska sparas in på ekologisk mat, 40 miljoner på modersmål, 15 miljoner på tolkar. 

SD återkommer också med partiets käpphäst om att staden inte ska lägga särskilda pengar på simskola. 

– Simning är ju obligatoriskt ämne i skolan. Behövs mer pengar till simundervisning får skolan i så fall äska detta, säger Jörgen Fogelklou.

Ett avsnitt som ryms i SD:s budgetförslag men saknas bland övriga partier bär rubriken ”Vad vi inte prioriterar”. 

Det är ett långt stycke löpande text där man inte missar chansen att påminna om sådant som ”västlänk, 100 vattenposter, kamelfarmer (…), vegansk mat på Göteborgs stads officiella representationer, trafikkaos, klimatpanik, knarkhandel…”. 

Åtskilligt på den listan ligger långt utanför kommunens kompetensområden, men tjänar som markering av partiets outsiderroll.