Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Shekarabi (S) tog emot #MeToo-upprop: ”Viktigt för regeringen”

Ett metoo-upprop från gruppen Myndighetsantällda överlämnas till civilminister Ardalan Shekarabi.
Ett metoo-upprop från gruppen Myndighetsantällda överlämnas till civilminister Ardalan Shekarabi. Other: Carl Bredberg

På fredagen överlämnades uppropet #allmänhandling i samband med metookampanjen till civilminsiter Ardalan Shekarabi (S). 

Fyra initiativtagare till uppropet läste upp vittnesmål inför ministern. 

– Det kändes konstruktivt, eftersom han tog vårt upprop på allvar, säger en av initiativtagarna, Nancy Schuch, efter mötet.  

Bevittnande hur en kollega blev utsatt för fysiska sexuella närmanden av en manlig kollega. Vi peppade henne att anmäla händelsen till närmaste chef. Som istället för att följa våra riktlinjer som är väldigt tydliga valde att prata med honom om det. Han bad om ursäkt till henne och så var allt ”bra” igen. De jobbar fortfarande och hon undviker alla sociala sammanhang på grund av honom.

Det var ett av vittnesmålen som initiativtagarna Marika Hjälsten, Nancy Schuch, Ninna Trottner och Anna Toss läste upp för civilminister Ardalan Shekarabi (S). 

De fyra initiativtagarna träffade Shekarabi på hans kontor på Finansdepartementet på fredagen för att överlämna uppropet #allmänhandling. Uppropet har skrivits på av drygt 1.200 tjänstemän på olika svenska myndigheter.

Förutom vittnesmål som lästes upp berättade initiativtagarna om vikten kring uppropet, och betonade att de gärna ser att regeringen och staten går vidare med detta. 

DN skrev i november om hur få sextrakasserier som anmäls på statliga myndigheter, vilket genusforskaren Anneli Häyrén ansåg berodde på att man jobbat för lite med frågan. Enligt henne förekommer sextrakasserier på i stort sett alla arbetsplatser.

Men på till exempel Skatteverket, med över 10.000 anställda, har inte en enda anmälan om sexuella trakasserier gjorts sedan 2015. 

– Det kanske finns saker som gör att det faktiskt är lite bättre inom myndighetsvärlden, att det är därför det inte kommer in lika mycket anmälningar. Eller så beror det på någonting annat, säger Anna Toss och fortsätter. 

– Jag skulle vilja se forskning på det här för att se om det är en skillnad, och varför. 

Ardalan Shekarabi säger att han uppskattar att initiativtagarna valde att komma till honom med uppropet.

– Jag utgår ifrån att de statliga arbetsgivarna, både enskilda som myndigheter men också arbetsgivarverket, som samlande kraft jobbar med de här frågorna. Men jag kommer med stort intresse studera både uppropet men också de synpunkter och förslag som de har sammanställt. 

Tycker du det råder en tystnadskultur?

– Jag tror det är väldigt svårt att säga generellt hur det ser ut i statlig och kommunal sektor. Jag skulle tro att det finns helt olika förutsättningar beroende på vilken sektor vi tittar på. Men för vår del är det klart att vi ska ha statliga arbetsgivare som tar värdegrundsfrågorna på största allvar. 

På en statlig myndighet som Skatteverket, med över 10.000 anställda, var det noll anmälningar, vad säger det om den offentliga sektorn?

– Jag tror att det är svårt att generalisera på det sättet. Det finns väldigt många olika arbetsplatser inom staten med olika kulturer. Det rör olika sektorer. Men för mig är det viktigt att vi jobbar strukturerat med detta, det handlar om makt och fördelning av makt på arbetsplatsen, säger Shekarabi.

Efter mötet uppgav initiativtagarna att de var nöjda med överlämningen av uppropet, och tyckte att civilministern hade lyssnat på dem och tagit dem på allvar. 

– Vi är väldigt nöjda med mötet, det kändes konstruktivt för att han tog vårat upprop på allvar och hans kommentarer hade utgångspunkt i det. Han pratade i ett stort perspektiv också och påtalade det, det är ett stort arbete som måste ske både internt och externt, säger Nancy Schuch. 

Vad är nästa steg?

– Nästa steg är att se den förändringen som vi hoppas på att det här ska leda till. Nu har vi tagit initiativ till det här uppropet, vi har lyft frågan men sen då? Vi kommer fortsätta med vårt arbete men beroende på hur det här landar så får vi se exakt hur, säger hon. 

De tillägger att ett samordningsarbete pågår mellan ”de flesta metoouppropen i Sverige”, som ska presenteras för jämställdhetsminister, Åsa Regnér (S), i vår.

– Det vi vill nu, med i dag är att de här vittnesmålen blir hörda och målet vi alla jobbar mot är att alla framöver ska känna sig trygga att berätta och anmäla det här utan risk för repressalier, säger Marika Hjälsten. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.