Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Sju av tio svenskar tror att Metoo leder till förändring

Other: Michael Erichsen/Bildbyrån

Efter Metoo-uppropen som svept över landet tror en majoritet av svenskarna att samhället kommer att förändras, visar en ny undersökning. 

Men inte de själva. 

Det är framför allt i storstäderna som det finns störst tilltro till att Metoo-uppropen kommer att leda till en förändring,  skriver SVT, som låtit Novus undersöka svenskarnas åsikter om #metoo. 

Totalt sett svarar 67 procent av männen och 72 procent av kvinnorna ”ja” på frågan om de tror att  Metoo-uppropen kommer att leda till någon förändring. 

De flesta  av dessa tror dock att förändringen främst kommer att leda till ett förändrat beteende hos kvinnorna, att de kommer att anmäla mer eller säga ifrån mer. 

Kriminologen Nina Rung, som föreläser om sexuella övergrepp, tolkar svaren som att många anser att männens beteende är för djupt rotat för att kunna brytas, men menar också att synen inte förändrats på vem som bär ansvaret.

– Det är inget nytt att folk anser att det är kvinnors beteenden som ska ändras. Retoriken om att kvinnor inte ska springa med hörlurar, inte ha för kort kjol eller dricka för mycket för att undvika att bli förgripna på, finns kvar, säger hon till SVT.

Bland männen som inte trodde på en förändring ansåg nästan hälften att det rör sig om ett isolerat problem med få män som kränker kvinnor. Bland kvinnorna trodde 62 procent att de sexuella trakasserierna är så djupt rotade att #metoo inte spelar någon roll.

Samtidigt som en majoritet alltså tror på en förändring svarar 81 procent att uppropen inte påverkat dem eller deras eget beteende, skriver SVT. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.