Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-20 03:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/ska-utvisas-till-libanon-men-slapps-inte-in-en-stor-mardrom/

Nyheter

Ska utvisas till Libanon men släpps inte in: ”En stor mardröm”

Lynn al Khatib ska utvisas, men som statslös palestinier släpps hon inte in i Libanon. Foto: Nicklas Thegerström

Hon har ett fast arbete och har lärt sig svenska – trots det ska Lynn al Khatib utvisas ur Sverige. Men som statslös palestinier släpps hon inte in i Libanon, landet som Migrationsverket vill skicka henne till. 

– Det är en enda stor mardöm, säger hon.

Tiotusentals personer som har fått ett utvisningsbeslut finns fortfarande kvar i Sverige. Många håller sig medvetet undan, andra får inte komma in i det land Migrationsverket vill skicka dem till. Till den senare gruppen hör Lynn al Khatib.

Den 20 juli gick hennes tillfälliga uppehållstillstånd ut. Tanken är att hon ska utvisas till Libanon, där hennes mamma är medborgare sedan födseln. Själv räknas Lynn som en statslös palestinier.

Foto: Nicklas Thegerström

– Men Libanon vill inte ta emot mig oavsett om jag vill resa dit eller inte. Så sent som förra veckan var jag på den libanesiska ambassaden och fick ett intyg på att jag inte släpps in i Libanon – men det räcker inte, säger en uppgiven Lynn al Khatib.

Vi träffar henne under lunchrasten från jobbet på den bank där hon har fått en anställning. Hon talar en utmärkt svenska – och uppfyller de krav som till och med dagens mer invandrarkritiska politiker vill ska vara uppfyllda för att någon ska få stanna i Sverige.

– Jag känner mig uppgiven och ganska vilsen. Jag har bott i Sverige i snart fem år. Här finns mina vänner och här trivs jag. Tack vare dem och mina kollegor lyckas jag bevara lite hopp. Samtidigt längtar jag efter mamma och systrar som jag inte träffat på sex år.

– De vill för övrigt inte vara kvar i Libanon därför att det är så osäkert för palestinier att leva där.  De kommer att lämna landet så snart det går.

Läs mer: Asylsökande hamnar i limbo: ”Ovissheten skapar alltid utsatthet”

Lynn är 26 år och född och uppvuxen i Syrien, men familjen flydde till Libanon när kriget bröt ut i hemlandet. Där fick hon ett tillfälligt uppehållstillstånd och när det gick ut 2014 lyckades Lynn, hennes pappa och bror ta sig till Sverige.

Foto: Nicklas Thegerström

För drygt ett år sedan berättade DN om Lynn och hennes situation. Brodern fick uppehållstillstånd eftersom Libanon ansågs för osäkert att bli utvisad till. Men både Lynn och hennes pappa fick beslut om att de skulle utvisas.

I december 2016 stod det klart att det tänkta mottagarlandet, det vill säga Libanon, inte tänkte ta emot vare sig Lynn eller pappan. Ett år senare kommer ett nytt besked från Migrationsverket: ”Ni måste fortsätta att se till att utvisningen kan bli av”.

Då bokade Lynn en enkelresa med flyg till Beirut, den libanesiska huvudstaden. Men hon släpps inte på planet. Brodern spelar in en video från incheckningsdisken för att använda som bevis i kontakterna med Migrationsverket.

För ett år sedan fick Lynn ett tillfälligt uppehållstillstånd på grund av ett så kallat verkställighetshinder, det vill säga att utvisningen inte skulle gå att genomföra.

Så den 12 juli i år meddelade Migrationsverket på nytt att Lynn, samt även pappan, måste bevisa att det inte kan återvända till Libanon. Tre dagar senare, efter helgen, besökte Lynn den libanesiska ambassaden i Stockholm.

Foto: Nicklas Thegerström

– Efter flera timmar fick jag träffa ambassadören och han bad sina medarbetare att skriva ett intyg om att jag inte är välkommen till Libanon. När jag meddelade Migrationsverket detta fick jag beskedet att jag måste göra ännu mer för att visa att utvisningen inte kan genomföras.

Vad händer nu då?

– Jag vet inte. Kommer polisen att hämta mig? Förlorar jag mitt jobb? Det känns som om jag hamnat i Moment 22, en situation som inte går att ta sig ut ur.

Men kan du inte resa till Syrien där du är född?

– Jag var politiskt aktiv innan vi flydde och vet inte vad som skulle hända om jag återvände dit. Och som statslös palestiniern vet jag inte heller om man släpper in mig i landet. Jag har inget pass utan bara en utgången resehandling.