Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Skidlegendaren Thomas Wassberg SD-ledamot mot sin vilja

Foto: Anders Wiklund/TT

Längdskidåkaren Thomas Wassberg har blivit invald som ersättare för Sverigedemokraterna i Bergs kommunfullmäktige – utan att ha stått på valsedeln.

Förutom Wassberg har ytterligare en person i Jämtlands län mot sin vilja valts in på Sverigedemokraternas lista, uppger Östersunds-Posten.

– Jag har aldrig gett mitt tillstånd till det där. Jag ska inte vara med och jag tänker inte engagera mig politiskt, säger Thomas Wassberg till ÖP.

Vid svenska val tillämpas så kallad fri nomineringsrätt, alltså att vem som helst har rätt att föreslå någon och skriva till det namnet på en partivalsedel. Partierna kan dock ”låsa” sina valsedlar genom att registrera sina kandidater i förväg.

Thomas Wassberg säger att han aldrig varit i kontakt med Sverigedemokraterna och att han inte vet hur det gått till att han blivit invald.

– Det är någon som har valt in mig på något vis, säger han, säger Thomas Wassberg till expressen.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.