Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Skolverket ändrar i kritiserade kommentarer

Foto: TT

Skolverket ska justera och förstärka vissa skrivningar i kommentarerna till grundskolans kursplaner i biologi, fysik och kemi efter den kritik som riktades mot att kommentarerna inte tillräckligt tydligt slår fast att undervisningen ska bygga på etablerad vetenskap.

Kritiken framfördes på DN Debatt i måndags av fyra forskare och debattörer, som hävdade att de var uttryck för en relativistisk kunskapssyn, och framställde naturvetenskapen som en ideologi bland andra.

Den kritik som framfördes var att det inte tydligt framgår i kommentarmaterialen att undervisningen ska bygga på etablerad vetenskap.

Nu ger Skolverket kritikerna rätt. Ulrika Lundqvist och Olof Andersson från Skolverket skriver i en replik att Skollagen slår fast att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

"Skolverket jämställer inte pseudovetenskap med etablerad vetenskap. Undervisning om livets uppkomst och utveckling ska bygga på den vetenskapliga teorin om evolutionen", konstaterar de:

"Om man läser kursplanerna och kommentarmaterialen i sin helhet så framgår det dock tydligt att etablerad vetenskap är grunden för undervisningen. Det är viktigt att det inte råder några tveksamheter om detta och därför kommer Skolverket att justera och förstärka vissa skrivningar i kommentarmaterialen", skriver Ulrika Lundqvist och Olof Andersson i en replik på DN Debatt på nätet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.