Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/skyldiga-till-massaker-i-sudan-sponsrade-av-svenska-skattemedel/

Nyheter

Forskare: Skyldiga till massaker i Sudan sponsrade av svenska skattemedel

Bild 1 av 2 Hamdan Dagalo är en känd krigsherre som innan revolutionen sponsrades av sudanesiska regeringen.
Foto: AP
Bild 2 av 2 Sudanesiska demonstranter går förbi brinnande däck under en demonstration i Khartoums tvillingstad Omdurman.
Foto: Ahmed Mustafa/AFP

I måndags sköts över hundra fredliga demonstranter ihjäl i Sudans huvudstad Khartoum – kroppar slängdes i Nilen.

Enligt forskare har EU-medel gått till ledare av militärregimen bakom attacken.

– Det här har inte uppmärksammats tillräckligt. Den som är ansvarig för massakern har blivit stärkt av mina skattepengar, säger docent Johan Brosché vid Uppsala universitet.

Massakern har liknats vid den vid Himmelska fridens torg. Den skedde den 3 juni i Sudans huvudstad Khartoum. Militär sköt skarpt rakt in bland de fredliga demonstranterna som samlats utanför militärhögkvarteret. Över 100 dödades, flera av dem ska ha slängts i Nilen. Över 500 rapporteras ska ha skadats.

De protesterade mot den militära övergångsregeringen TMC som blivit allt mer hårdför efter att ha tagit makten då diktator Omar al Bashir avsattes i april. 

Vice ordförande och överstelöjtnant i TMC är Mohamed Hamdan Dagalo, kallad Hemeti – en känd krigsherre som innan revolutionen sponsrades av sudanesiska regeringen med hjälp av EU-pengar, för att hindra flyktingar från att passera gränsen till Libyen i norr.

Freds- och konfliktforskaren Johan Brosché, docent vid Uppsala universitet säger till DN:

– Det är för hemskt för att man ska tro att det är sant. Det här har inte uppmärksammats tillräckligt. De protesterande representerar det sudanesiska folket, brett över alla samhällsgrupper. De har stått för en av de mest imponerande insatserna av icke-våldsamt uppror under lång tid. Under mer än ett halvår har de strejkat och protesterat på ett fredligt sätt – trots att regimen upprepat mött det med våld. Nu slås det ned på ett oerhört brutalt sätt, med över hundra döda. Och den som är ansvarig har blivit stärkt av mina skattepengar.

”Det är för hemskt för att man ska tro att det är sant”, säger Freds- och konfliktforskare Johan Brosché på Uppsala universitet. Foto: Jonas Eng

Det var i samband med den stora flyktingvågen till Europa 2015, som EU inrättade en ”Emergency trust fund for Africa” där man samlade in över 30 miljarder kronor från medlemsländerna – Sverige har sponsrat med över 30 miljoner kronor.

Fonden skulle officiellt användas för att jobba med ”gemensamma intressen” mellan EU och Afrika – för att hjälpa flyktingar att återvända och integreras. 2016 beslutade EU-kommissionen att ge Sudan motsvarande 1 miljard kronor ur fonden bland annat för att ”öka säkerheten vid gränserna”. Ytterligare medel har gått till Sudan från EU:s ”Better Migration Programme”.

I amerikanska tidskriften Foreign Affairs skriver en världsledande fransk forskare om Sudan, att Hemeti under sin ”EU-hjälp” mot flyktingarna uppgav sig ha arresterat 20.000 migranter och hotade att åter öppna gränserna om inte EU betalade mer. 

– Det är viktigt för EU att försöka hindra folk från att komma till Medelhavet. Därför stöttar EU flera grupper i Libyen, under det man kallar ”Libyska kustförsvaret”. Men Libyen består av kaos och grupper som strider emot varandra och vad som händer med flyktingarna tycks de inte bry sig om, säger Johan Brosché.

Många använder Sudan som transitland. Hemeti har varit stark i norra Darfur som gränsar till Libyen, där han lett styrkor som genomfört folkmordet i provinsen i början av millenniet. 

– Därför har den sudanesiska regeringen givit honom pengar, för att stärka honom och få hjälp att stoppa flyktingströmmen där.

Sudan revolution support network Sweden protesterar mot EU:s stöd till milisen i Sudan. Här Iram Aloshari från nätverkets demonstration i Stockholm 5 juni. Foto: Privat

Sara Hamed ingår i nätverket Sudan revolution support network Sweden, och uppger att nätverket sedan 2017 protesterat mot EU:s stöd till milisen.

– Att stötta militär som gjort sig skyldig till folkmord i Sudan gör landet mer instabilt och ökar ju i förlängningen flyktingströmmarna till Europa. Det är djupt fel både etiskt och politiskt, säger hon till DN.

Många tror nu enligt Brosché att Hemeti vill bli president. 

– Det vore tragiskt om EU bidrog till att en krigsherre – ansvarig för mängder av övergrepp och dödande av fredliga demonstrationer – blev Sudans nästa president. Därför borde EU reagera starkt på detta, säger Brosché.

– Svenska regeringen bör väcka frågan på EU-nivå, se till att alla transaktioner avslutas och fördöma massakern i de starkaste ordalag. Man bör även fundera på hur man kan stärka demonstranterna och minska militärregimens roll.

Hemeti har stöttat Saudiarabien med trupper i kriget mot Jemen. I maj togs han enligt Al Jazeera emot som sudanesiskt statsöverhuvud och lovade militär hjälp mot rivalen Iran.

– Man borde också försöka fundera på hur man kan påverka Saudiarabien, som ger mycket stöd till den här gruppen. 

Under torsdagen uteslöts Sudan ur Afrikanska unionen, AU.

Svenska utrikesdepartementet fördömer kraftigt militärrådets och säkerhetsstyrkornas våld mot fredliga demonstranter i Sudan. Anna Lundbladh vid UD:s presstjänst skriver i ett mejl till DN:

”Tillsammans med EU kräver Sverige ett omedelbart stopp på våldet, ett omedelbart överlämnande av makten till ett civil-lett styre i samråd med oppositionen samt att en oberoende och transparent utredning av våldsamheterna skyndsamt genomförs. Frågan står högt på EU:s dagordning och kommer behandlas av utrikesministrarna vid deras nästa möte.” 

Hur ser UD på att Saudiarabien och Förenade Arabemiraten givit finansiellt stöd till Sudan, med tanke på militärrådets våldsamheter mot befolkningen? 

”Afrikanska unionen har en ledarroll i det internationella samfundets respons till situationen i Sudan. Sverige och EU stödjer AU:s krav på ett omedelbart överlämnande av makten till ett civil-lett styre. AU:s begäran om att externa aktörer inte ska beblanda sig i den politiska situationen i Sudan utgör ett viktigt riktmärke och måste omedelbart respekteras, vilket EU konstaterade i ett uttalande i går 6 juni”.

Under söndagen kommenterar Carlos Martin Ruiz de Gordejuela, talesperson vid Europeiska kommissionen med ansvar för frågor om internationellt samarbete och civilt skydd uppgifterna till TT: 

”EU ger inte något finansiellt stöd till Sudans regering. Detsamma gäller för det militära övergångsrådet och RSF (Rapid Support Forces reds. anm.) från sudanesiska militären”, skriver han i ett mejl. 

”Alla aktiviteter som får EU-stöd i Sudan genomförs av EU:s medlemsländer, utvecklingsverksamheter, FN, internationella organisationer och ickestatliga organisationer (NGO)”, skriver han vidare.