Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 18:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/slutrapport-om-forsvarets-framtid-undertecknad-av-alla-utom-de-borgerliga-partierna/

Nyheter

Slutrapport om försvarets framtid undertecknad – av alla utom de borgerliga partierna

Parterna i försvarsberedningen är överens om behovet av upprustning, men frågan om vard det får kosta har spräckte enigheten. Bilden från militärövningen Aurora 2017. Foto: Karl Melander

För första gången misslyckades på måndagen en svensk förvarsberedning med att göra upp över blockgränsen. I beredningens slutrapport som läggs fram på tisdag är partierna eniga om att Sverige måste rusta upp – striden gäller hur hög notan ska bli. 

Rätta artikel

Som DN rapporterat har läget i försvarspolitiken varit helt låst mellan Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna. Detta sedan ledamöterna från Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna gjorde sorti från försvarsberedningen i fredags.

Inga kontakter mellan de två sidorna skedde under måndagen. Därför tvingades ledamöterna från Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet att ensamma klockan 16 underteckna slutrapporten ”Värnkraft”. 

Ceremonin med mousserande vin i Försvarsdepartementet var finalen på 28 månaders arbete i beredningen. I stora drag är alla partierna ense om att det sämre säkerhetspolitiska läget kräver att totalförsvaret måste stärkas – men allt sprack i förra veckan på ekonomin.

Av beredningens text framgår att försvarsanslaget måste höjas åren 2021-2025.  Det belopp som anges 2025 är 84 miljarder konor för det militära försvaret, plus 4 miljarder kronor till det civila försvaret. Detta motsvarar 1,6 procent av bruttonationalprodukten – en kraftig höjning mot dagens 53 miljarder eller 1 procent av bruttonationalprodukten.

84 miljarder kronor var också den nivå som ordföranden Björn von Sydow anvisat. Nivån ses av SD och de borgerliga som ett minimum om försvaret ska kunna stärkas på ett meningsfullt sätt.

Men de sista månaderna har Socialdemokraterna fått kalla fötter. I onsdags meddelade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att hans parti inte ville binda sig ”till en politisk uppgörelse” om ekonomin utan vill kunna pruta på beredningens förslag. Dokumentet från ministern kommer nu med som en separat bilaga till slutrapporten.

Hultqvists besked fick de borgerliga att lämna beredningen i protest i fredags. Trots varningar i förväg så verkar avhoppet ha tagit Socialdemokraterna med överraskning.

Peter Hultqvist har inte med ett ord kommenterat sammanbrottet för den beredning han själv tillsatt och vars rapport han tar emot på tisdagen. Socialdemokraternas strategi tycks vara att försöka tiga ihjäl försvarspolitiken.

Det gick så långt att vaktpersonal i riksdagen på måndagen hindrade företrädare för flera riksmedier att ställa frågor till statsminister Stefan Löfven (S). Reportrarna lyckades dock springa ifatt honom och fick då ett kortfattat svar: 

– Rapporten läggs imorgon, då kommer en rapport, utav beredningens ordförande. Efter det ska vi diskutera den. Jag utgår från att alla partier tar sitt ansvar, sade statsministern enligt TT.

I sak innehåller rapporten förstärkningar av försvaret och en ekonomisk nivå som de borgerliga länger förespråkat.

De som borde vara mest nöjda är ni, varför skriver ni då inte under på beredningens betänkande?

- Rapporten är på inget sätt dålig. Det som är det dåliga är att Socialdemokraterna inte orkar ge ett handslag på att den ekonomiska nivå som man räknat fram att det ska kosta, den ska man också tillskjuta. Då blir ju budskapet från rapporten från deras sida skrivet i vatten. Vi fyra partier är däremot beredda att genomföra och finansiera förslaget, svarar Hans Wallmark, en av M-ledamöterna i beredningen.

Ett av regeringens samarbetspartier, Liberalerna med Jan Björklund, har hotat med att om regeringen inte vill finansiera beredningens förslag så kan detta ändå drivas igenom av de borgerliga med stöd av SD i riksdagen 2020. 

 

 

–