Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Soldaters kärleksmejl sprids av ryska radioamatörer

Ett forum för ryska radioamatörer har fångat upp privata meddelanden som skickats över Försvarets radiosystem mellan militärfartygen HMS Vinga och HMS Ulvön, som syns på bilden.
Ett forum för ryska radioamatörer har fångat upp privata meddelanden som skickats över Försvarets radiosystem mellan militärfartygen HMS Vinga och HMS Ulvön, som syns på bilden. Foto: RaBoe/Wikipedia

Ett forum för ryska radioamatörer har fångat upp privata meddelanden som skickats över Försvarets radiosystem mellan militärfartygen HMS Vinga och HMS Ulvön.

Sjöstridsflottiljen i Karlskrona ser allvarligt på händelsen.

– Det är mycket olämpligt, säger informationschefen Jimmie Adamsson till DN.

Den ryska sajten Radioscanner publicerar ett längre utdrag av kommunikation mellan minröjningsfartygen HMS Vinga och HMS Ulvön från mitten av november. Meddelandena är skickade mellan radiopersonal på fartygen och är av personlig karaktär, men även andra personer i besättningen diskuteras. De beskriver också privata detaljer i en kärleksaffär.

Meddelandena har skickats okrypterade via försvarets radiosystem HF-2000 under den marina höstövningen i Karlskrona skärgård och södra Östersjön i mitten av november. Personalen på Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona fick reda på att informationen läckt ut fredagsmorgonen.

– Man hade inga krav på sig att vara "radiotysta" vid den här tidpunkten, så man har inte brutit mot några sändningsbestämmelser. Men den här typen av trafik ska inte gå via vår militära utrustning över huvud taget. Det finns vanlig internetuppkoppling för den typen av kommunikation på fartygen, säger informationschefen Jimmie Adamsson.

Varför har de då använt radiokommunikationen?

– Det vet jag inte, det har väl varit bekvämt antar jag. Men det är väldigt olämpligt.

Kan det finnas mer information som avlyssnats?

– Det är sannolikt ingen hemlig information som skickats. När vi verkligen inte vill bli avlyssnade krypteras informationen. Då använder vi andra sambandssätt.

Vad har ni det här systemet till då?

– Vi ser detta som en öppen kanal, och den används till exempelvis för kommunikation med land gällande matbeställningar och annat. Men jag vill poängtera att den absolut inte ska användas i privat syfte.

Vad gör ni nu?

– Vi börjar redan i dag att gå igenom våra rutiner och i början av nästa vecka kommer vi att samla all personal och gå igenom vad som gäller.

Vad säger de inblandade?

- Cheferna har varit i kontakt med dem nu på morgonen, mer än så vet jag faktiskt inte.

Man får intrycket av att era system inte är särskilt säkra, vad säger du om det?

- Systemet är gjort för att mejla vanlig trafik, så fungerar det när man är till sjöss. Man använder antingen satellit eller radio och satellit är ganska dyrt. Allt går egentligen att använda okrypterat, men man måste tänka sig för vilken information man kommunicerar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.