Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Ständiga sovmorgnar men inget studentliv

Sov länge eller kliv upp tidigt. Åk ut och res eller stanna hemma på soffan. Som distansstudent får du planera din egen tid. Det är bara din fantasi som sätter gränserna.

- Är ni hundrädda? Inte det, vad bra.

En svart hårboll med pigga ögon möter oss i Dan Nordins hall där en mountainbike, en skateboard och en snowboard trängs med skor och jackor. Prylar som vittnar om att ägaren gillar att ha mycket för sig. Dan pluggar programvaruteknik på heltid. Dessutom åker han snowboard, tar hand om hunden Bastian, jobbar extra och cyklar tio mil i veckan. Det låter stressigt, men det tycker inte Dan.

- Slappa är väl inget kul.

Han visar oss in i den rymliga lägenheten som han delar med en annan person för att få ekonomin att gå ihop. I vardagsrummet står en dator bredvid en hylla med tjocka luntor om programmering.

- Här sitter jag på dagarna, säger han.

Dan läser programvaruteknik på Högskolan på Gotland. Men han har aldrig varit där. I stället loggar han in i sitt virtuella klassrum från lägenheten i Upplands Väsby.

- Jag valde att plugga på distans för att jag ville bo kvar här, berättar han.

På dataskärmen dyker siffror upp. Muspekaren åker runt av sig själv medan en röst med gotländsk brytning klingar ur högtalarna.

- Det här är en high-techlösning för föreläsningar. Den är bäst, förklarar Dan.

Föreläsningen går till så att läraren pratar i en mikrofon och visar grejer på en dataskärm. Samtidigt sitter studenterna framför sina datorer, i olika delar av landet, och lyssnar och tittar. Har man mikrofon till sin dator så kan man ställa frågor via den. Annars finns ett litet chattfönster där det går bra att skriva. Utöver att man slipper lämna hemmet finns en annan fördel:

- Föreläsningen spelas in, så missar man den kan man se den i efterhand.

När det är dags för tenta går det till på ett liknande sätt. Inget tragglande av fakta behövs, eftersom det inte går att ha vanliga salstentor över nätet.

- Alla tentor är ju hemtentor. Det gäller mest att lära sig att söka information.

Ständiga sovmorgnar, föreläsningar när det passar och bara hemtentor låter onekligen som en dröm. Men är det inte lätt att halka efter med pluggandet?

- Jo, det är tufft. Det var därför jag skaffade hund. Han gör så att jag kommer upp på morgonen och går på en morgonpromenad. Sedan pluggar jag kanske 2-3 timmar, tar en lunchpromenad, och sedan pluggar jag 2-3 timmar till.

Med alla sina aktiviteter har Dan inga problem med att fylla sin tid, men att vara distansstudent kan ibland kännas ensamt.

- Det är ju bara vissa som passar för att plugga på distans. Vill man ha studentliv så är det helt fel, säger Dan.

För hans del råder det dock inga tvivel om att friheten mer än väl uppväger bristen på klassiskt studentliv. Snart går flyttlasset till Östersund, något som inte varit möjligt om han pluggat på vanligt sätt. Där hägrar närheten till skidbackarna, flickvännen och möjligheten att lägga ytterligare en fritidsaktivitet till listan.

- Jag är lite sugen på att prova telemark också.

Distansutbildning

Cirka 82.000 personer studerar på distans vid 35 olika lärosäten.

Störst andel distansstudenter har Högskolan på Gotland och Mittuniversitetet.

netuniversity.se kan du läsa om olika distansutbildningar.

Det finns mer än 100 program och 3.000 fristående kurser.

Dator med internetuppkoppling är ett måste på de flesta kurser.

Varje kurs har en egen hemsida där största delen av undervisningen äger rum. I vissa kurser ingår några obligatoriska träffar.

Programvaruteknik

En tvåårig utbildning på 120 högskolepoäng på Högskolan på Gotland.

Möjlighet finns att komplettera med fristående kurser för att få en kandidatexamen på 180 högskolepoäng.

Ingen annan utbildning i Sverige ser exakt likadan ut som den gotländska, men olika systemvetenskapliga utbildningar finns på nästan alla universitet och högskolor.

Från och med hösten 2008 kommer bara inriktningen Avancerad webbdesign att finnas kvar på Campus Visby.

För att bli antagen krävs grundläggande behörighet samt Matematik B.

Den framtida arbetsmarknaden ser inte ljus ut.

Ingångslönerna ligger mellan 22.000-26.000 kronor per månad, beroende på om man arbetar inom den den offentliga eller den privata sektorn.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.