Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Stefan Lisinski: Lita inte på Skånepolisen

Lita inte på Skånepolisens information, åtminstone inte när de beskriver sitt eget arbete. Det är den enda rimliga slutsatsen av den information som polisen själv lagt ut om sin insats vid våldsamheterna i lördags.

Nej, ambulanspersonalen blev inte angripen och demonstranterna hade inte kastat gatstenar. Polisen i Skåne erkänner nu själv att den gick ut med felaktig information. Man skyller på att situationen var kaotisk.

Visst kan det smyga sig in fel i detaljer i sådana lägen. Men här är problemet ett annat. Polisens information har uppenbarligen till huvudsyfte att vara ett försvar för den egna insatsen, inte att informera om vad som verkligen hände.

På måndagen, alltså långt efter själva insatsen kom nya meddelanden. Flera felaktigheter är nu strukna men fortfarande andas det försvarstal över den så kallade informationen. Den som vill veta vad som verkligen hände får vända sig till bättre källor.

"Polisens metoder vid våldsamma upplopp kan ibland upplevas aggressiva och det är olyckligt när personer kommer till skada i sådana situationer. Vår avsikt är inte att människor ska komma till skada och det är djupt olyckligt att några personer gjorde det i lördags", heter det i det nya pressmeddelandet.

Det här är inte första gången som polisens information går ut på att ta udden av kritik i stället för att verkligen berätta vd som har hänt.

Nu ska händelserna i lördags redas ut. Ett antal demonstranter är misstänkta för olika brott och riksenheten för polismål ska utreda polisens egen insats.

För att nå klarhet är det tydligt att internutredarna bör välja andra källor än polisen egna informatörer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.