Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Stenkastning mot polis vid upplopp i Tensta

Polis utsattes på fredagskvällen för stenkastning och molotovcocktails, brandbomber, vid ett bråk med ett 50-tal ungdomar i Tensta i nordvästra Stockholm, och polisen tvingades avlossa varningsskott i luften

Bråket, som polisen rubricerar som ett våldsamt upplopp, startade vid 20-tiden på fredagskvällen i närheten av Tensta centrum och t-banestationen.

– Ingen har skadats och ingen har gripits, säger Eva Nilsson, vakthavande befäl vid Stockholmspolisens ledningscentral till DN.

Från omkring klockan 21 och framåt var det relativt lugnt i området. Polisen är på plats med ett stort antal bilar och patruller, och övervakar även området med helikopter.

– Vi gör allt för att lugna ned stämningen just nu. Vi vill inte ha mer oroligheter, säger Eva Nilsson.

Enligt polisens länskommunikationscentral kom det första larmet från någon ur allmänheten som ringde polisen för att det var mycket folk och allmänt stökigt i Tensta centrum.

– Den första polispatrullen var sedan på plats efter någon minut, säger Eva Nilsson.

Poliserna blev då angripna av stenkastande ungdomar.

– De var första patrull på plats och kände sig trängda. I samband med det avlossade de varningsskott i luften vid två tillfällen, säger Eva Nilsson.

Det är två år sedan de omfattande upploppen i Stockholm som började i Husby då 100 fordon sattes i brand den 19 maj. Sedan spreds oroligheterna till flera andra stadsdelar i Stockholm, och varade i ytterligare fem nätter. Även andra städer drabbades av upplopp till exempel Örebro, Västerås, Uppsala, Linköping Gävle och Borlänge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.