Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Storkonsumenter dricker 70 procent av all alkohol

Foto: TT

De engelska storkonsumenterna av alkohol står för nästan 70 procent av konsumtionen, trots att de bara utgör 20 procent av befolkningen.

Och de stordrickare som dricker så mycket att de riskerar liv och hälsa utgör fem procent av befolkningen men konsumerar en fjärdedel av all alkohol.

Det visar en analys som gjorts av brittiska alkoholforskare och vars resultat refereras i The Guardian.

Alkoholindustrin brukar poängtera att huvuddelen av alla som dricker alkohol är måttlighetskonsumeter.

Och det är korrekt. Cirka 65 procent av befolkningen i England klassas som måttlighetsdrickare enligt den skala som de brittiska forskarna använt sig av.

Skalan innebär att män som dricker högst 21 "alkoholenheter" per vecka, och kvinnor som konsumerar högst 14 enheter anses vara måttliga. De män som konsumerar 21 till 50 enheter, och de kvinnor som konsumerar 14 till 35 enheter per vecka klassas som storkonsumenter. De som dricker mer än så hör till gruppen "harmful drinkers", och dricker så mycket att de riskerar medicinska skador som skrumplever och annat.

14 procent av befolkningen avstår helt från alkohol.

En alkoholenhet definieras i Storbritannien som 8 gram ren alkohol. Det innebär att 33 cl mellanöl motsvarar ungefär en enhet, och en stor starköl mellan 2 och 3 enheter. Ett glas vin om 17 cl liksom 5 cl 40-procentig sprit cirka motsvarar två alkoholenheter.

Den brittiska definitionen av "alkoholenhet" skiljer sig från den svenska "standardglas" som definieras som 12 gram ren alkohol, motsvarande cirka 33 cl starköl.

Studien bygger på bearbetningar av en stor hälsoundersökning av befolkningen i England där deltagarna uppgivit sin egen konsumtion.

Separata studier av vilken typ av alkohol måttlighetsdrickare, storkonsumenter och de i riskzonen dricker, visar att trots att storkonsumenterna och särskilt riskkonsumenterna dricker mycket billigare alkohol än måttlighetsförbrukarna stod storkonsumenterna för nästan 63 procent av försäljningsvärdet för år 2013.

Räknat i pengar handlar det om att alkoholförsäljningen till storkonsumenterna är värd 23,7 miljarder pund, motsvarande cirka 290 miljarder kronor, enbart i England, övriga Storbritannien oräknat.

Måttlighetsförbrukarna betalade i snitt 1,1 pund, drygt 12 kronor, per alkoholenhet. Storkonsumenterna köpte billigare alkohol och betalade bara en tredjedel så mycket, knappt 4 kronor, per enhet. Och det är möjligt att Storbritannien köpa stark cider i trelitersförpackning för cirka 15 pence, mindre än två kronor, per alkoholenhet.

Katherine Brown som är chef för det brittiska institutet för alkoholstudier, konstaterar i The Guardian att det inte är någon nyhet att alkoholindustrin behöver storkonsumenterna för att driva upp vinsterna:

– Detta säger oss två saker. Ett: regeringen måste ingripa mot den billiga alkoholen, och två: alkoholindustrin är inte att lita på när det gäller budskap om folkhälsan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.