Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-20 18:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/stort-elevupprop-mot-afghanistanutvisningar/

Nyheter

Stort elevupprop mot Afghanistanutvisningar

Protester utanför Migrationsverket i Märsta när Qasim Amini skulle utvisas till Afghanistan.
Protester utanför Migrationsverket i Märsta när Qasim Amini skulle utvisas till Afghanistan. Foto: Alexander Mahmoud

Över 2.400 elever från grund- och gymnasieskolor runt om i landet har skrivit på en namninsamling för att försöka stoppa utvisningarna till länder i krig eller konflikt. 

– Vi vill se en förändring och att man får skydd från det krig som man flytt ifrån, säger sjuttonåriga Simon Boerenbeker Klang, som ligger bakom uppropet.

Ivan Solander
Rätta artikel

Skoluppropet som eleverna kallar ”Låt våra vänner stanna” syftar till att förändra den svenska flyktingpolitiken. Protesten består av en namninsamling som cirkulerat på skolor över hela landet och på internet, men även ett öppet brev som ska lämnas över till de personer som tillträder stats- och migrationsministerposterna i en kommande regering.

Över 2.400 unga elever har hittills skrivit under namninsamlingen som inleddes i höstas.

I brevet redovisas tre krav som eleverna står bakom. De kräver att tvångsutvisningarna till länder i krig och konflikter stoppas på obestämd tid, att en ny säkerhetsbedömning görs av läget i Afghanistan och att unga ensamkommande får amnesti och permanent uppehållstillstånd. 

Bakom idén till uppropet står sjuttonåriga Simon Boerenbeker Klang, som även är talesperson för nätverket Unga för amnesti, och går i årskurs två på en gymnasieskola i Göteborg.

– Det här berör väldigt många och det har kommit väldigt många ensamkommande i vår ålder till Sverige som vi har träffat på skolor och i idrottsföreningar och nu riskerar många att utvisas till länder som befinner sig i krig eller konflikt som Afghanistan eller Irak. Nu har vi gått ihop i det här uppropet för att rikta oss till dem som är ansvariga, säger han.

Simon Boerenbeker Klang är talesperson för nätverket Unga för amnesti.
Simon Boerenbeker Klang är talesperson för nätverket Unga för amnesti. Foto: Privat.

Till en början begränsades uppropet till Göteborg och skolor i västra Sverige men enligt Simon Boerenbeker Klang tog det inte lång tid innan elever från andra delar av landet började skriva upp sina namn på protestlistan. Han säger att namnlistor suttit uppe på skolor från Umeå i norr till Malmö i söder.

– Det är en uppmaning och en vädjan, ett sätt att visa för allmänheten hur hårda konsekvenserna blir av dagens politik. Vi unga är ofta dem som ser konsekvenserna av politiken på nära håll, vi ser vad som händer med våra vänner när de får avslag och vi hör deras historier och berättelser om vad de flyr ifrån.

Läs mer: Qasim Amini står på nytt inför utvisning till Afghanistan