Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Studiebidraget höjs i mars

Other: Jessica Gow/TT

Studiebidraget höjs nästa vår, beslutade riksdagen på torsdagen. För högskolestudenter och och gymnasielever innebär det några extra hundralappar i månaden.

På torsdagen klubbade riksdagen igenom regeringens förslag om att höja studiebidraget. Det är Vänsterpartiet som drivit igenom förslaget inom ramen för budgetsamarbetet med regeringen.

Gymnasieelever får 200 kronor extra varje månad, vilket gör att studiebidraget landar på sammanlagt 1 250 kronor i månaden.

För studenter på universitet och högskolor blir höjning på 296 kronor i månaden. Det innebär att totalbeloppet för studiebidrag och lån blir drygt 10.000 kronor i månaden. 

Höjningen gäller från 1 mars 2018, men pengarna fram till halvårsskiftet kommer att betalas ut retroaktivt.

Totalt kommer 24,4 miljarder kronor ur statens budget för 2018 att användas till studiestöd, varav 16 miljarder till studiemedel på universitets- och högskolenivå.

Det var mer än tio år sedan studiebidraget senast höjdes.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.