Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Studiecirkel om "chemtrails" drogs in

En planerad studiecirkel i ABF-regi om så kallade chemtrails läggs ned. Vi kan inte använda skattemedel till studiecirklar om konspirationsteorier, säger Niklas Skeppar på ABF kansli i Stockholm.

Det var ABF:s avdelning i Borlänge som efter att intresserade i ämnet hört av sig planerade en studiecirkel till hösten. Några dagar låg information om den kommande studiecirkeln uppe på hemsidan, innan ABF i Stockholm grep in, skriver dt.se.

Chemtrails kallas de konspirationsteorier som skapats kring kondensstrimmorna från flygplan. Den konspirativa tanken är att militärer, regeringar eller andra påstått onda organisationer medvetet släpper ut kemiska ämnen i luften för att droga världens befolkning.

I själva verket är kondensstrimmorna harmlösa iskristaller som bildas när varma avgaser från ett flygplan når ett kallt och fuktigt område i atmosfären och kondenseras. Strimmorna syns hela året men blir särskilt tydliga vintertid då solen står lågt.

Att anordna studiecirklar om chemtrails är inte i linje med ABF:s syn på vad som är bildning:

– Det här är långt ifrån beprövad vetenskap och vi kan inte använda skattebidrag till bildning till någonting som är en konspirationsteori, säger Niklas Skeppar till dt.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.