Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 07:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/studio-dn-1-juni-har-du-alltid-ratt-grattis-da-ar-du-en-expert/

NYHETER

Studio DN 1 juni: Har du alltid rätt? Grattis då är du en expert

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
DN Text

Lyssna här:

Varför har experter (och ”experter”, som vi sett en hel del av under coronapandemin) så svårt att erkänna att de har fel? DN-redaktören Augustin Erba läste Kathryn Schulz bok ”Being wrong: Adventures in the margin of error” och skrev en artikel i ämnet. I dagens avsnitt av Studio DN diskuterar han detta med programledaren Sanna Björling.

– Kathryn Schulz har lutat sig mot en hel del forskning – för det finns faktiskt en del experiment som är gjorda. Vi känner alla till de här historierna om ekonomer som försöker förutspå börsen, och så har man låtit dem tävla med en apa som kastar pil till exempel. Det är ju en klassiker. Så har det visat sig att det har gått ungefär lika bra för apan som för de här spetsekonomerna och hedgefondförvaltarna, som tar två procent av de pengar vi sätter in.

Hur har coronakrisen påverkat fenomenet med ”experter”?

– Den här forskningen som funderar på hur tar man reda på om folk har haft fel eller rätt, eller inte visar att när tillvaron fortsätter ungefär som den har gjort tidigare – då har folk lättare att få rätt. Men nu är allt annorlunda, säger Augustin Erba.

– Det här med att säga ”jag har rätt och ni fattar inte, det är därför ni inte fattar att jag rätt”.  Det där känner man igen till exempel när det gäller siffrorna och dödstalen. I Sverige säger man ”våra dödstal kan verka höga men det beror bara på att vi räknar så himla bra”. Går man till vilken tidning som helst i världen så säger alla länder att ”våra siffror är de bästa siffrorna”. I Ryssland använder man precis motsatta argument. Där har man ju misstänkt låga siffror, säger vi som är från Sverige och som inte kan acceptera att de kanske har låga siffror. Men i Ryssland säger man ”våra låga siffror stämmer för att vi har de absolut bästa siffrorna.”

Är experterna för säkra på sin sak?

– Man har lite svårt från Folkhälsomyndigheten att säga att ”det är uppenbarligen någonting som vi inte har begripit med hur vi ska modellera viruset”. Det är den slutsats de borde dra, men i stället säger de att ”det kommer bli rätt lite längre fram”, som vi hört Johan Giesecke säga till exempel. Folkhälsomyndigheten fick oss att tro att de nordiska ländernas låga dödstal var för att de låg efter oss i epidemin. Men nu har det faktiskt gått ganska länge sedan vi bara var två, tre veckor före Norge, Danmark och Finland. De har en helt annan utveckling än vad vi har. Vad det beror på kommer vi behöva fundera över, och då är det lite fascinerande när Giesecke säger att ”om ett år då minsann, då kommer vi få veta”. Det är ungefär som jag skulle förutspå en börskrasch – förr eller senare kommer jag att få rätt.

Vilken av de här strategierna brukar du mest använda själv?

– Jag brukar mest använda den som är vanligast hos professionella prognosmakare – jag gör många förutsägelser och sedan kommer jag bara ihåg de som blev rätt...

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt