Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 10:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/studio-dn-13-maj-plotsligt-agnar-sig-alla-at-epidemiologi/

NYHETER

Studio DN 13 maj: ”Plötsligt ägnar sig alla forskare åt epidemiologi”

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

Nu är dagens avsnitt av den fördjupande nyhetspodden Studio DN ute på sajten, i DN-appen och på olika poddplattformar. I dag: om varför modellerna som räknar på effekter av coronasmittan kan slå så fel.

DN Text

När regeringen i Storbritannien plötsligt bytte strategi i bekämpningen av covid-19 väcktes stor uppmärksamhet i världen. Hårda restriktioner infördes – bland annat förbjöds par som inte bor tillsammans från att träffas. Avgörande för den nya strategin var professor Neil Ferguson, den brittiska regeringens rådgivare.

Enligt hans beräkningar skulle 250.000 britter dö och sjukvården bli överbelastad om inte krafttag togs. Trots det träffade Ferguson sin gifta älskarinna som bor i en annan del av London och avgick sedan på grund av att han brutit mot sina egna restriktioner. Samtidigt har det framkommit allvarlig kritik mot hans modell, som enligt anonyma programmerare innehåller stora problem och felaktigheter.

I dagens Studio DN talar programledaren Lasse Bengtsson med DN:s vetenskapsreporter Maria Gunther om Ferguson och om hur hans modell påverkat även Sverige. Men också om hur det kommer sig att beräkning kan bli så fel. Och är Folkhälsomyndigheten bättre rustade att göra beräkningar än andra forskare?

– Flera forskargrupper i Sverige har velat göra liknande beräkningar för Sverige utifrån de här modellerna som Neil Ferguson använder. Två av dem har fått väldigt stor uppmärksamhet och de fick också allvarliga resultat för Sverige.

Enligt den ena uppmärksammade beräkningen skulle Sveriges intensivvårdsplatser ta slut i april, och enligt en annan skulle 96.000 personer dö av covid-19 före 1 juli.

– Rapporterna har fått väldigt stor påverkan i debatten eftersom de här forskarna har varit ute och skrivit debattartiklar och spridit massa skräck för den svenska strategin, som att om vi inte gör som alla andra länder nu så står katastrofen för dörren, säger Maria Gunther.

Kan man generellt säga att under den här märkliga våren görs det beräkningar och kalkyler i en aldrig tidigare skådad omfattning – men att förutsättningarna för beräkningarna är extremt svåra, nästan omöjliga?

– Utan tvekan. Jag har aldrig sett så mycket forskningsresultat och så många modeller komma ut så snabbt.

Om du skulle ta ett helikopterperspektiv på forskarvärlden just nu – vad ser du?

– Jag ser att plötsligt ägnar sig alla åt epidemiologi, även de som aldrig har gjort det förut. Jag kan tycka att man kanske ska ha lite respekt för forskningsområden som man själv inte har forskat på innan.

Läs mer: Modellerna visar hur svårt det är att räkna på en pandemi

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns r.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt