Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 15:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/studio-dn-17-maj-vilka-coronatester-kan-man-lita-pa/

NYHETER

Studio DN 17 maj: Vilka coronatester kan man lita på?

DN:s medicinreporter Amina Manzoor gästar podden Studio DN.
DN:s medicinreporter Amina Manzoor gästar podden Studio DN.

I dag sänder vi ett extraavsnitt av podden Studio DN, ute nu på sajten, i DN-appen och på olika poddplattformar. Dagens gäst: DN:s medicinreporter Amina Manzoor, om testerna för covid-19 och antikroppar.

DN Text

Lyssna här:

I avsnittet pratar programledare Lasse Bengtsson med Amina Manzoor om vilka tester som finns och vilka man kan lita på (antikroppstester och PCR-tester), privata bolag som försöker tjäna pengar på tester och huruvida olika tester har någon betydelse vetenskapligt för framtagandet av ett framtida vaccin.

Läs mer: Maria Gunther: Varför testar vi inte fler?

– Tester är olika och man brukar säga att inga tester är hundra procent säkra. Det finns alltid en risk för ett falskt positivt svar och ett falskt negativt svar, säger Amina Manzoor.

Vad skulle du fråga de lyssnare som frågar dig om man ska testa sig?

– Man ska inte beställa något eget test. Det avråds vi från både från Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Just för att vi inte vet så mycket. Det finns många företag som erbjuder tester och det är inte säkert att de är så bra.

– Det är begränsat med tester och resurser i samhället just nu. Jag tycker att man ska använda testerna där de behövs. Särskilt för att testa sjukvårdspersonal och omvårdnadspersonal så att man vet om de kan komma tillbaka till jobbet.

Har de olika testerna någon betydelse vetenskapligt för framtagandet av ett framtida vaccin?

– Om och när vi får ett vaccin så måste vi kunna se att vaccinet är effektivt – att de bildar antikroppar hos personer. Då är antikroppstesterna jätteviktiga och oerhört värdefulla.

Lyssna också på: När får vi ett vaccin mot covid-19?

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns r.

Lyssna också på: Så smittar det nya coronaviruset

Läs alla artiklar av Amina Manzoor här.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt