Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/studio-dn-20-maj-polisen-orkar-inte-ens-forsoka-utreda-bitcoinbedragerierna/

NYHETER

Studio DN 20 maj: ”Polisen orkar inte ens försöka utreda bitcoinbedrägerierna”

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.
Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

Nu är dagens avsnitt av den fördjupande nyhetspodden Studio DN ute på sajten, i DN-appen och på olika poddplattformar. I dag: om de utbredda bedrägerierna med bitocinsparande.

DN Text

Lyssna här:

Ni har alla sett dem: annonserna och artiklarna med kända programledare och idrottsstjärnor som lockar med fantastiska affärer och sparformer med höga avkastningar. De syns på sociala medier, i mejl och på stora nyhetssajter, ofta med logotyper som får det att verka som om de är riktiga nyhetsartiklar.

Men allt är bluff: en del i ett samvetslöst utnyttjande av framför allt pensionärer.

DN:s reporter Mattias Carlsson har, tillsammans med en visselblåsare i Ukriana och ett nätverk av grävande reportrar över hela världen, avslöjat precis vad det handlar om - och spårat det till bolag i olika länder, från Ukraina till Sverige.

I söndags inleddes en ny del av den grävande artikelserien. I dag gästar Mattias Carlsson Studio DN, för ett samtal med programledaren Sanna Björling.

Hur lyckas de lura spararna?

– Det handlar bara om känslor. De försöker få dem att visualisera vad de ska göra med pengarna när de får dem och koppla bort det rationella tänkandet.

Flera har polisanmält men fått veta att undersökningen läggs ned redan innan den har startat. Varför då?

– Ett stort problem, som är till stor fördel för de här bedragarna, är att offren är så utspridda inom och i olika länder. När den lokala polisen i Dalarna får en anmälan om något brott på internet så kan man inte föreställa sig att man ska kunna utreda det här brottet eftersom det känns oövervinnligt. Då lägger man ned det. Man orkar inte ens försöka helt enkelt.

– Det är ju väldigt svårt att utreda när upplägget är gjort så att varje liten del av bedrägeriet finns i olika länder. Du har call centret i ett land, servern i ett annat land, målvakterna i ett tredje land, de riktiga ägarna i ett fjärde och offret i ett femte. Bara för att börja utreda det behöver fem länder vara inblandade – och det händer inte.

Ukraina själv har ingen utredning?

– Nej, det var ju en av anledningarna till att visselblåsaren vände sig till ett annat land. Han hade ingen tro på Ukrainas rättssystem. Då kan man säga att det är någonting som inte stämmer. Det finns ändå tydliga uppgifter om att brott begås i stor skala mitt i stan och man öppnar inte ens en utredning. Trots att det har varit uppe på ministernivå. När Ann Linde var i Kiev tog hon upp att det måste utredas med sin ukrainska motpart. Men ändå har inget hänt.

Går det att få tillbaka sina pengar om man har förlorat dem på det här sättet?

– Nej, det är helt omöjligt. Om bedragarna ser en stor potential hos ett offer, att det finns mycket mer pengar att få tag på, kan de betala tillbaka någon liten summa för att tron på att det här är äkta ska öka. Men att få ut pengarna man har satsat är helt omöjligt. De försvinner och investeringarna har aldrig existerat. Allt är bara en bluff.

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns r.

Ämnen i artikeln

DN podcast
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt