Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 11:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/studio-dn-21-april-nej-5g-sprider-inte-coronaviruset/

NYHETER

Studio DN 22 april: Nej, 5G sprider inte coronaviruset

Lasse Bengtsson och Sanna Björling programleder Studio DN

Dagens avsnitt av den fördjupande nyhetspodden finns ute nu i DN-appen och på olika poddplattformar, som Radioplay, Spotify och Podcaster/Itunes.

DN Text

Under början av april har Storbritannien varit drabbat av en serie attacker mot mobilmaster. Sedan det nya coronaviruset började spridas i landet har åtminstone 30 mobilmaster i Storbritannien vandaliserats eller satts eld på. Samma mönster har även synts i Nederländerna, där åtminstone sex master har satts i brand.

Sambandet kan verka konstigt, men bygger på en helt ogrundad teori som kopplar samman spridningen av det nya coronaviruset med utbyggnaden av 5G-master i Storbritannien. I dagens avsnitt av den nyhetsfördjupande DN-podden pratar programledaren Lasse Bengtsson med DN:s faktaredaktör Hugo Ewald och teknikredaktör Linus Larsson, som båda följt konspirationsteorierna som är kopplade till 5G-utbyggnaden.

En saboterad 5g-mast i Belgien i helgen.
Foto: Yorick Jansens/AFP

”Coronaviruset och covid-19 har använts för att samla upp alla möjliga konspirationsteorier, bland annat om 5G. Det har startats en mängd svenska Facebookgrupper som diskuterar viruset, på ett sätt som nästan är läskigt”, säger Hugo Ewald.  ”Det saknar närmast motstycke, med en del fullständigt galna konspirationsteorier”, säger Linus Larsson. ”Det är en tsunami av bullshit”.

STUDIO DN  
Så har 5G hamnat i fokus för konspirationsteorier om coronaviruset
0:00 / 15:43

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns r.

Läs mer: Konspirationsteori bakom nedbrända telemaster

Läs mer: Falska påståenden om viruset sprids i svenska Facebookgrupper

Läs mer: Martin Jönsson: Infodemin om coronasmittan sprids snabbare än viruset

Ämnen i artikeln

DN podcast
5G
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt