Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-06 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/studio-dn-27-maj-ainos-lidande-speglar-aldrevardens-kris/

NYHETER

Studio DN 27 maj: Ainos lidande speglar äldrevårdens kris

Lasse Bengtsson och Sanna Torén Björling programleder Studio DN.

Dagens avsnitt av podden Studio DN handlar om krisen i äldrevården under coronapandemin. DN:s fotograf Lotta Härdelin, som skildrat 85-åriga Aino, vars operation ställdes in, och Amanda Soklicki, chef för DN:s ledarredaktion, är gäster.

Lyssna här:

STUDIO DN  
Aino, 82, blev offer för coronakrisens vårdskuld – vad gick fel?
0:00 / 24:21

Sverige har misslyckats med att skydda sina äldre mot covid-19 – om det är enigheten stor. Men medan Folkhälsomyndigheten hävdar att kommuner och regioner inte har följt myndighetens uppmaningar, anser andra att de höga dödstalen är ett tecken på den svenska strategins misslyckande.

I dagens avsnitt av Studio DN berättar fotograf Lotta Härdelin för Sanna Björling om hur det är att följa ett ambulansteam till akut sjuka patienter, och vi hör Amanda Sokolnicki, chef för DN:s ledarredaktion, om vad dödstalen antyder och vilka utmaningar svensk äldrevård står inför.

Lotta Härdelin och reportern Ulrika By skildrade i ett uppmärksammat reportage i helgen Aino Sundgrens lidande, när hon till slut fick tas om hand akut.

Hur det var för Aino när ambulansen kom?

– Det var en väldigt kritisk situation. Hon har haft det svårt väldigt länge.

Hade inte hemtjänsten som varit där tre gånger per dag larmat?

– Jag vet inte exakt vad hemtjänsten har gjort eller inte. Men någon hjälp fick hon ju inte kan vi konstatera. Inte på flera månader. Det som till slut löste hennes situation var att Aino själv kontaktade sin husläkare, som sedan skickade en sjuksköterska till henne som såg hur situationen verkligen var. Sjuksköterskan skickade in de bilder hon tagit och då blev det en ambulansutryckning. Så det var Aino själv som till slut lyckades lösa situationen.

Hur har det gått för Aino nu?

– Hon beskriver dagarna på Stockholms sjukhem som himmelriket. Hon pratade om läkaren som tittade till henne lite varje dag och hur hur fantastiskt det var. Hon berättar om hur hon med fasa tänkte på hur det skulle vara inför att komma hem, säger Lotta Härdelin.

Amanda Sokolnicki kommenterar den debatt som uppstått om ansvaret för äldrevårdens problem:

– Jag tycker att vi ser en öppen och livlig debatt där många olika parter kommer till tals och där många olika parter stöter på kritik och att det är någonting bra. Då har vi också en större chans att bemöta det här. Men däremot uppfattar jag det som att det har gått prestige i vad gäller beslutsfattarna som valt den här strategin. Vi har blivit världskändisar med den här strategin och att nu säga att det blev inte så bra som vi trodde verkar vara jobbigt. Trots att flera saker visar på att det inte ser ut att vara så bra som man ville tro från början.

Ser du det här som ett tecken på att hela den hela den svenska strategin har misslyckats eller är det här bara problem inom äldrevården?

– Det som jag tycker blir underligt nu är att regeringen försöker just göra det gällande – att strategin har lyckats men äldrevården har tyvärr inte klarat det här. Men själva kärnan i strategin är ju att vi måste skydda riskgrupperna. Det är ju förutsättningen för Sveriges beslut och vi har inte klarat av att skydda riskgrupperna. Alltså tycker jag inte man kan se det som på något annat sätt än att strategin har misslyckats.

STUDIO DN  
Aino, 82, blev offer för coronakrisens vårdskuld – vad gick fel?
0:00 / 24:21

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Radioplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.