Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Svalare och risk för regn i midsommar

Midsommarvädret ser ut att bli som midsommarväder brukar vara. Svalt, ostadigt och regn både här och var.

Sommaren har bara börjat, men den har börjat som vanligt.

Den värme vi haft ett tag byts nu mot en svalare och ostadigare period. I den niodygnsprognos som DN beställt av SMHI spås också om regn och regnskurar.

– Det svalare vädret kommer att hålla i sig nästa vecka och ända över midsommar ser det ut som. Och det gäller i stort sett i hela landet, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Grillsugna midsommarfirares hopp är att SMHI:s prognos ska slå fel. Det finns alltid en större osäkerhet i prognoser som sträcker sig över längre tid. Och ostadigt väder är per definition ostadigt och osäkrare att spå exakt om än stabila långtidsparkerade högtryck.

Men chansen för att SMHI:s prognos denna gång ska slå så fel att parasollet inte ska behöva fungera som paraply över midsommarsillen är kanske ändå inte så stor:

– Alla våra prognoser talar om svalare väder. Men exakt var moln och regn lägger sig är svårt att säga, säger Sandra Andersson och ger ändå ett litet hopp:

– I områden där solen får styra kan luften bli några grader varmare och man kan få hela soldagar, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.