Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Svensk bland Europas mest eftersökta brottslingar

En svensk 24-årig mordmisstänkt man finns med på den europeiska polismyndigheten Europols lista över de mest eftersöka brottslingarna i Europa.

24-åringen, som i efterlysningen beskrivs som medlem i den högerextrema organisationen Svenska Motståndsrörelsen, misstänks ha mördat en man i Vallentuna i september 2012.

Övervakningsbilder från mordplatsen visar hur två män dödar en 22-åring med kniv. En av dem dömdes för mord medan den andra lyckats hålla sig undan.

Varje land som deltar i det europeiska polissamarbetet Europol land har fått placera två efterlysta personer på listan över Europas med eftersökta, ”Europe's most wanted fugitives”.

Foto: Johan Nilsson / TT

Ytterligare en person efterlyses på sajten av den svenska polisen. Det är en algerisk 23-åring, misstänkt för mordet på en 26-årig man i en föreningslokal i Malmö på juldagen 2014.

Malmö på juldagen 2014 (Foto: TT). 

Den enda kvinnan på listan är en 29-årig finländska som är efterlyst för bedrägeri, ett brott som skedde för över tio år sedan. Den finländska polisen anser att efterlysningar via Europols webbsida är ett effektivt sätt att få hjälp i sökandet efter misstänkta.

– Kvinnan kan mycket väl hålla till i något europeisk land, möjligen kan hon även ha kontakt med andra finländare i det landet. Genom att publicera hennes bild hoppas vi på tips som kan leda till ett gripande, säger kriminalöverkommissarie Hannu Kautto vid Centralkriminalpolisen till finländska YLE.

Med på Europols lista listan finns också en av de eftersökta terroristerna från Parisattentaten i november, Salah Abdeslam. Han är efterlyst både av den franska och den belgiska polisen och betraktas som mycket farlig och beväpnad.

Ytterligare en person, en belgisk 31-åring söks via Europol för inblandning i terrordåden i Paris. Två dagar före terrordåden filmades han vid en bensinstation tillsammans med Salah Abdeslam i en Renault Clio som användes vid attentaten två dagar senare.

De som har upplysningar att lämna om de efterlysta på listan kan lämna tips anonymt via ett formulär på webbsidan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.