Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Nyheter

Svensk får topproll inom styret av internet

Göran Marby.
Göran Marby. Foto: Henrik Montgomery/TT

PTS generaldirektör Göran Marby lämnar myndigheten och tar över som vd på Icann i Los Angeles. Därmed får en svensk en av de riktigt tunga positionerna inom styret av internets grundläggande funktioner.

Som vd på Icann kommer Göran Marby styra över en av de viktigaste organisationerna med uppgift att hålla internets fundamentala funktioner i gång. Icann (Internet corporation for assigned names and numbers) hanterar bland annat grunden till domännamnssystemet och har därigenom ett övergripande ansvar för toppdomäner som .com och .se.

– Det ska bli fantastiskt roligt, säger Göran Marby när DN når honom på måndagskvällen. I övrigt hänvisar han till en presskonferens som ska äga rum senare under kvällen.

Organisationen har varit omstridd. Den har länge kritiserats för att i för hög grad stå under USA:s kontroll. En process för att flytta väsentliga delar av organisationen till en internationellt styrd organisation har pågått i flera år. Göran Marby betonar i ett uttlande särskilt denna politiskt känsliga process som en av de stora uppgifterna.

– Jag har mycket att lära mig, men jag ser fram mot att arbeta med samfundet kring Icann, säger han.

Göran Marby lämnade på måndagen in sin avskedsansökan från Post- och telestyrelsen, där han har varit generaldirektör sedan 2010. Han tillträder vd-rollen i maj.

– Det är positivt att Icann rekryterar en svensk till uppdraget som VD, det är ett kvitto på att Sverige ligger i framkant när det gäller vårt arbete med digitalisering och it, säger it-minister Mehmet Kaplan i ett uttalande.

I och med att han tillträder kommer Göran Marby flytta till Los Angeles, där Icann har ett av sina centrala kontor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.