Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 20:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/svensksprakiga-facebooksidor-med-stulet-material-drivs-fran-ryssland/

Nyheter

Svenskspråkiga Facebooksidor med stulet material drivs från Ryssland

Foto: Loic Venance/AFP

Sidorna heter saker som ”Rövarhistorier från nätet” och har i vissa fall över 100.000 följare på Facebook. Utåt sett framstår innehållet som vilket svenskt klickbete som helst, men egentligen drivs sajterna från Ryssland – och innehållet, som sällan eller aldrig är politiskt, är ofta stulet från svenska webbsidor. 

Facebook har sedan 2017 vidtagit flera åtgärder för att minska spridningen av så kallat klickbete – innehåll som uppmuntrar till klick genom sensationella och missvisande rubriker och påståenden.

Sedan dess har flera webbsidor som fokuserat på viralt innehåll, som Schibstedts Lajkat och Expressens Omtalat, slutat publicera innehåll. Men flera sidor fortsätter att skörda stora framgångar på Facebook. Bland de största återfinns bland annat Newsner och Viralking, men också en serie svenskspråkiga sidor som drivs från Ryssland och får spridning med hjälp av innehåll som ofta är stulet.


Den 24 augusti publicerar Facebooksidan ”Rövarhistorier från nätet” en artikel med rubriken ”71-årige oskulden får äntligen ligga med vacker 19-åring – men då går något väldigt fel”. Artikeln, en så kallad fräckis om en äldre man som arbetar på Smålandsposten och vars 19-åriga praktikant erbjuder sig att ta hans oskuld, får 298 reaktioner, nio kommentarer och 83 delningar. Det är en av 12 artiklar webbsidan publicerar den dagen. 

Precis som de andra elva artiklarna är de med största sannolikhet inte skrivna av personer med namn som ”Alf Ström” och ”Laila Engstedt”, utan artiklarna är stulna, direkt kopierade, från svenska så kallade viralsajter. Fräckisen om Smålandsposten är till exempel ursprungligen publicerad 14 juni 2017 av ”Ett gott skratt”, en skämtsida som drivs av contentföretaget N365 Group som också driver Newsner. En annan artikel från samma sida, ”Om du gör något av detta efter du ätit bör du sluta omedelbart med det!”, publicerades ursprungligen 2017 av sajten Nuntium. En tredje artikel ”Argsint östgöte tvärnitar vid vägspärr i Norge, timmar senare avslöjas tabben som får miljoner att fnissa”, är stulen från Humorbibeln, en av Newsners systersajter.

Att så kallade viralsajter, som lever på sensationella rubriker och känslosamma historier, stjäl eller inspireras av varandras innehåll är inget nytt. Men ”Rövarsidor från nätet” skiljer sig från svenska Facebooksidor som Newsner, Viralking och Fredagsfräckisen genom att den inte drivs från Sverige, utan från Ryssland och för att till synes alla artiklar är stulna.

Sedan några månader tillbaka går det enkelt att se vilket land en specifik Facebooksida drivs från, och hur många administratörer från varje land sidan har. 

Funktionen är en del av Facebooks bredare satsning på transparens i syfte att motverka till exempel manipulation av länders val. Och det är via den funktionen det framgår att ”Rövarhistorier från nätet” drivs av tre administratörer, alla i Ryssland.

”Rövarhistorier från nätet” är inte den enda Facebooksidan av sin typ. DN:s genomgång visar att sidan och den tillhörande webbsidan ”rovar-historier.net” är del av ett nätverk av åtminstone 40 olika webbsidor, på flera olika språk. Runt tio stycken publicerar innehåll på svenska, andra på språk som danska, norska och ryska. Dessa svenska webbsidor publicerar i sin tur ut sitt innehåll på Facebook via åtminstone fyra sidor, med namn som ”Håll lugn och följa” och ”En het nyhet”. Alla sidorna har över 32.000 följare. ”Rövarhistorier från nätet” har 159.000 följare. Tre av sidorna drivs enligt Facebook från Ryssland. En drivs från USA och Ukraina.

DN har inte kunnat bedöma i vilken grad det rör sig om organiska följare, alltså riktiga konton, och i vilken grad följarna består av falska konton. De fyra sidorna tillsammans är ungefär lika stora som Dagens Nyheters Facebooksida sett till antalet gillningar, delningar och kommentarer per vecka.

Till skillnad från de nordmakedonska trollfabriker DN kunde rapportera om 2017, innehåller inte de svenskspråkiga ryska sajterna politiskt innehåll. Det är, i alla fall i nuläget, alltså ingen propagandaoperation, utan med största sannolikhet snarare en annonsoperation där personen eller personerna bakom sajterna försöker få in annonsintäkter via snabb masspublicering på flera olika språk. 

Webbsidorna är registrerade av en man som beskriver sig som att han arbetar med sökmotoroptimering och internetmarknadsföring i den ryska staden Kirov, i den västra delen av Ryssland. DN har sökt mannen via flera kanaler, utan resultat.