Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Nyheter

Sverige halkar ner i klimatrankning

Experterna kritiserar regeringen för att ha slösat bort tidigare goda resultat.
Experterna kritiserar regeringen för att ha slösat bort tidigare goda resultat. Foto: Roger Turesson/DN

Sverige har blivit omkört av Storbritannien och halkat ner en plats på den globala klimatrankningslistan. Den görs varje år av ett internationellt samarbetsorgan för miljöorgansationer.

För femte året i rad leder Danmark den internationella listan över vad länderna gör för att undvika klimatförändringar. Danmark kommer på fjärde plats, de första tre platserna är tomma.

På femte plats kommer Storbritannien och Sverige har i årets upplaga halkat ner till en sjätte plats.

Listan omfattar 58 länder som tillsammans står för 90 procent av världens koldioxidutsläpp. Den sammanställs av Germanwatch tillsammans med Climate action network, en internationell samarbetsorganisation för miljöorganisationer. Dessutom medverkar 300 experter till bedömningen av länderna.

Sverige får bra betyg för energieffektivitet och något höjt betyg för utsläppsnivåer. Däremot kritiserar experterna regeringen för att ha slösat bort tidigare goda resultat. Listningen görs på siffror från 2015.

Danmarks placering i topp beror bland annat på effektiv politik för energieffektivitet och för att ha stöttat förnybar energi. Men i kommentarerna står att Danmark har förlorat lite mark och avståndet till länderna bakom har krympt jämfört med tidigare år.

Dessutom varnar experterna för att landet kommer att förlora sin ledande position med den nya regeringens politik. Den nya ledningen har aviserat såväl sänkta klimatmål och som sänkta bidrag till klimatbevarande åtgärder.

Storbritannien har avancerat i listan tack vare en fortsatt utbyggnad av förnybar energi. Dessutom har regeringen annonserat en utfasning av kolberoendet och satt en deadline.

Lagom till landet blev ordförande för den pågående klimatmötet COP21 klättrade Frankrike sex platser till plats åtta på listan. Landet har lägsta nivån av utsläpp per capita bland G7-länderna och trenden för utlsäppen är minskande.

Värstingarna på listan är Kanada, Korea, Japan, Australien och Saudiarabien.

Kanada och Australien har fått nya regeringar som har utrtryckt högre klimatambitioner än tidigare och experterna tror att länderna kommer att klättra på listan nästa år.

Både Korea och Japan har halkat ner flera positioner. Korea på grund av höga och stigande utsläpp av växthusgaser, Japan på grund av försämringar i nästan samtliga kategorier.

Saudiarabien som ligger i botten på listan är till största delen beroende av fossila bränslen. Förnybara energikällor har byggt upp, men utvecklingen är långsam.

USA och Kina, som står för den största delen av de globala utsläppen av växthusgaser, har båda klättrat på listan till plats 34 respektive 47. Båda länderna har investerat stort i förnybar energi och även börjat flytta sin energiproduktion bort från kolberoendet.

Enligt rapporten finns det en ljusning i den globala trenden när det gäller en övergång till förnybar energi.

– Under åren 2013 och 2014 såg vi för första gången att när det gäller nyinstallerad energikapacitet så stod den förnybara för en högre andel än alla andra källor tillsammans. Det är ett tecken på att många länder redan har börjat utfasningen av fossila bränslen, säger Jan Burck, en av rapportförfattarna från Germanwatch.

Fakta.Klimatrankning

Fem i topp:
Danmark, Storbritannien, Sverige, Belgien, Frankrike.

Fem i botten:
Kanada, Korea, Japan, Australien, Saudiarabien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.