Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-14 18:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/10-mest-lasta-reportagen-pa-dnse-i-april-2019/

SVERIGE

10 mest lästa reportagen på DN.se i april 2019

Foto: Lars Lindqvist (grafik Stefan Rothmaier), Alexander Mahmoud, Lotta Härdelin

Berättelsen om 24-åriga Julia som gick till jobbet – och kom aldrig kom tillbaka. Svenska föräldralösa barn som lever utmärglade i läger med IS-fångar.

En granskning av hur hundratusentals vanliga svenskar övervakas dygnet runt genom sina mobiler utan att veta om det – och ett möte med en bloggdrottning.

I april tog DN med läsarna till Rumänien, Kalifornien, Ronneby och Syrien i några av våra mest uppmärksammade artiklar.

Här är reportagen som lästes mest på DN.se månaden som gick.

DN Text
Foto: Lisa Mattisson

Därför fortsätter tiggarna att komma till Sverige

Det finns runt 4.700 tiggare i Sverige. Antalet har varit konstant i flera år – trots att miljarder euro har satsats på EU:s utsatta medborgare.
I den rumänska byn Valea Seaca reser hundratals fram och tillbaka till Sverige för att tigga. DN har besökt byn där många av barnen pratar svenska.
Läs reportaget här

02:19. Trots regeringens nollvision om dödsolyckor på arbetsplatser dog 58 svenskar på jobbet i fjol. Julia Mannersten var en av dem.

Julia, 24, dog på nattpasset på jobbet

Under nattskiftet den tredje november 2018 drogs 24-åriga Julia Mannersten in i ett dragverk på Tarkettfabriken i Ronneby.
Förra året gick 58 personer till jobbet i Sverige – för att aldrig mer komma hem.
– Det är för jävligt att det bara blir notiser när någon dör. Det får liksom inte hända, säger Julias sambo Eric Andersson.
Läs reportaget här

Foto: Lotta Härdelin

Pojken i lägret vädjar – ta med oss hem till Göteborg

64 svenska barn lever instängda i läger i norra Syrien under svåra förhållanden. Flera barn har dött.
Barnens svenska föräldrar reste till Syrien för att ansluta sig till terrorsekten IS. Nu är de flesta pappor döda. 25 mammor finns kvar, och lever i kurdkontrollerade läger tillsammans med barnen.
DN träffar utmärglade ettåringen Mohammed Skråmo och hans sex syskon i ett läger fullt av IS-fångar och deras barn. Barnen är föräldralösa och talar göteborgska. De ber om att få åka med DN:s team till Sverige.
Läs reportaget här

Din plats till salu: Så spåras du av appar – uppgifter om var du varit säljs

Tänk att någon har en databas som kartlägger var du har rört dig. Varje plats du har varit på. Var du är på natten. Hur du åker till jobbet, träffar en vän, besöker ett sjukhus. Tänk sedan att databasen är till salu.
DN kan i en granskning avslöja hur hundratusentals svenskar blir gps-spårade via appar i mobilen dygnet runt – och att informationen säljs öppet. ”Verkligen obehagligt”, säger Björn Sjögren, en av de som fått sitt rörelsemönster sålt.
Läs reportaget här

Livet började om från noll för Entesar Abo Fooj och Mahmoud Sllam när uppehållstillståndet kom. Dottern Mirabella föddes i Karlstad för snart tre år sedan.
Livet började om från noll för Entesar Abo Fooj och Mahmoud Sllam när uppehållstillståndet kom. Dottern Mirabella föddes i Karlstad för snart tre år sedan. Foto: Elin Åberg

Så förändras värderingar hos invandrare i Sverige

Utomeuropeiska invandrare känner sig hemma i Sverige. Det visar en unik studie där över 6.000 migranter har deltagit. Utbildning gör att deras värderingar blir mer lika övriga svenskars men undersökningen visar också på fortsatt stora skillnader i synen på familj och sexualitet.
Läs reportaget här

Foto: Alexander Mahmoud

Isabella Löwengrip: Ett offentligt liv är en psykisk utmaning

Som 14-åring bloggade Isabella Löwengrip om sina tonår under namnet ”Blondinbella”. Nu drivs hennes blogg som ett mediehus, varje bild hon förmedlar är utstuderad in i minsta detalj.
Men det finns en baksida av att så många människor tror att de är en del av hennes privatliv.
– Att leva ett liv där man får ont i magen av ett blombud, säger bloggdrottningen.
Läs reportaget här

01:58. Nu berättar Tim Berglings pappa och vänner om hans sista år – och den nya musiken.

Tim Bergling tyckte de nya låtarna var det bästa han skrivit

Den svenska världsstjärnan Avicii var just på väg att färdigställa sitt tredje album när han dog. Nu, ett år senare, släpps den första singeln från skivan.
För DN:s Måns Mosesson och Julia Mård berättar Tim Berglings far om ett år i sorg och varför familjen startar en stiftelse för att förebygga självmord bland unga.
Läs reportaget här

Foto: Beatrice Lundborg

Micael Dahlen: Vi tänker att vi borde vara lyckligare än vi är

Han är marknadsföringsprofessorn som ständigt lyckas marknadsföra sig själv. Själv tycker han att han bara försöker hitta sanningen om sig själv – och hoppas att den kan hjälpa andra.
Filip Yifter-Svensson och Beatrice Lundborg har försökt hålla jämna steg med mannen som inte verkar kunna sitta still.
 ■ Läs reportaget här

Foto: Peter Claesson

Barndomsvännerna lämnade storstaden och skapade ett nytt liv på landsbygden

Göteborgsborna Sofie Thunman och Lizette Andersson hade en dröm om att skapa ett nytt liv på landsbygden. När de hittade ett ödehus att köpa kunde de göra slag i saken, och i dag driver de sitt företag från en liten by utanför Falkenberg.
– Här går man ut och känner att man är helt fri, säger Lizette Andersson som sedan ett år tillbaka bor i ett rött hus med milsvid utsikt över sjöarna.
Läs reportaget här

00:57. DN reste till bilfabrikerna, raketbaserna och Elon Musks eget väckelsemöte. Allt för att för att förstå en väldigt egensinnig företagsledare

Tesla-grundaren Elon Musk: Geni eller galning?

Chefen för Tesla och Spacex har det senaste året slagit elbilsrekord, landat raketer och dockat med en rymdstation. Samtidigt har han satt allt på spel med vårdslösa uttalanden.
Hur kan man göra succé – och samtidigt få böta 400 miljoner kronor för en tweet?
DN:s Linus Larsson och Nicklas Thegerström reste till bilfabriken, raketbasen och Elon Musks eget väckelsemöte för att försöka förstå världens just nu kanske viktigaste företagsledare.
Läs reportaget här

Ämnen i artikeln

DN Story
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt