Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

100 nya bärplockare till ambassaden

Bärplockare fortsätter strömma till Bulgariska ambassaden i Stockholm. Under fredagen dök ytterligare ett hundratal hjälpsökande upp.

Ute i kommunerna finns minst 70 bärplockare till som vill få hjälp att ta sig hem.

– Vi har en överenskommelse med Stockholm stad, så fort vi får klartecken skickar vi ner bärplockare som vill hem, säger Yvette Axelsson som är kommunchef i Tierps kommun.

Det fick kommunen på fredagsmorgonen då 34 bärplockare bussades ner till den Bulgariska ambassaden. Under eftermiddagen dök dock ytterligare ett 70-tal personer upp vid ambassaden.

– Hur de har landat här och var de kommer ifrån vet vi inte riktigt. De kommer till fots, med tåg eller med bussar och släpps av vid ambassaden, säger Brita Mohlin som är tillförordnad säkerhetschef hos Stockholms stad.

Bärplockarna bor nu tillfälligt i Gärdesskolan och extrapersonal från socialtjänst och socialförvaltning har kallats in för att hjälpa dem

Många frivilliga kommer också med mat och filtar till bulgarerna. Bussar som ska köra hem bärplockarna är på väg från Bulgarien, de väntas komma fram under helgen.

– Vi anar att det kommer komma ännu fler hjälpsökande innan dess och vi har därför beredskap för att kunna öppna en lokal till, säger Brita Mohlin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.