Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/10000-utbildningsplatser-till-vard-och-omsorg/

SVERIGE

10.000 utbildningsplatser till vård och omsorg

21:34. Pressträff med finansminister Magdalena Andersson om ytterligare åtgärder med anledning av det nya coronaviruset.

Efter oppositionens krav signalerar finansminister Magdalena Andersson (S) nu att kommuner och regioner kommer att få mer pengar för att klara välfärden.

– Det finns all anledning att titta på detta och återkomma om det i närtid, säger Magdalena Andersson.

På tisdagen meddelade regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna att de skjuter till 2,2 miljarder kronor för att skapa nya utbildningsplatser inom vården och omsorgen. Satsningen riktas mot undersköterskor och vårdbiträden, och pengarna ska räcka till cirka 10.000 utbildningsplatser.

– Det handlar om att det blir tryggare och bättre både för personalen och inte minst våra sjuka och äldre, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet under tisdagens pressträff.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna, finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet under tisdagens pressträff. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förslaget är en reaktion på den arbetssituation för personal inom vård och omsorg som har blottlagts i samband med coronakrisen. Förhoppningen är att utbildningen ska leda till fler fasta anställningar och bättre villkor för personalen.

– Om du har en utbildning som undersköterska är det klart att det blir lättare att få en fast anställning än om du är outbildad. Av de som är anställda är det fler som är utbildade jämfört med hur det ser ut för timvikarier, säger Magdalena Andersson.

Målet är att utbildningsplatserna ska vara på plats under sista kvartalet i år och innebär betald utbildning under arbetstid. Under 2020 står staten för hela kostnaden men under nästa år ska kommunerna finansiera 30 procent. Staten kommer dock inte att ställa några krav på kommuner och regioner att de ska anställa dem som nu får en utbildning.

– Den frågan måste ställas till dem som är ansvariga för det här i kommuner, regioner och bland de privata arbetsgivarna, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sedan regeringen presenterade sin vårbudget i mitten på april har flera oppositionspartier krävt att välfärden ska få mer pengar än vad regeringen och samarbetspartierna föreslagit. På tisdagen ställde Vänsterpartiet ett ultimatum till regeringen om att skjuta till mer resurser. V vill se ytterligare 25 miljarder i tillskott och hotar med att börja förhandla med Moderaterna och Kristdemokraterna för att få igenom sina krav i riksdagen.

– Det här är en utsträckt hand till regeringen. Vi ger regeringen en vecka för att återkomma med besked, annars kommer vi att inleda samtal med M och KD, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Finansminister Magdalena Andersson menar att det inte finns någon konflikt kring frågan om mer resurser till välfärden.

Hon hänvisar till att Sveriges kommuner och regioner (SKR) så sent som i måndags kom med en rapport om att det krävs mer pengar. Dessutom har den ekonomiska utvecklingen i Sverige utvecklats ännu svagare än vad regeringen tidigare har bedömt. Hur mycket regeringen kommer att skjuta till vill hon dock inte uttala sig om.

– Det finns all anledning att titta på detta och återkomma om det i närtid, säger Magdalena Andersson.

– Jag har varit tydlig med att det kan behövas ytterligare resurser, inte minst eftersom vi tror att den ekonomiska utvecklingen kan bli lite sämre än vad vi trodde i vårbudgeten, fortsätter hon.

Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström tror att riksdagspartierna kan komma överens inom kort.

– Jag ser inga problem att komma överens brett. Beskeden från partierna är så klara så det finns ingen anledning att dra detta i långbänk, säger Emil Källström.

Moderaterna har krävt ytterligare fem miljarder kronor i generella statsbidrag till kommuner och regioner. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson hoppas att regeringen går kraven till mötes.

– Regeringen har inte majoritet i riksdagen. Jag hoppas att regeringen nu kommer med mer resurser så att vi slipper nedskärningar i välfärden. Det är en väldigt tuff situation just nu, säger Elisabeth Svantesson.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt