Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-27 10:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/111-nya-dodsfall-i-sverige-tydligt-platalage/

SVERIGE

111 nya dödsfall i Sverige: ”Tydligt platåläge”

Anders Tegnell.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

På lördagen steg antalet dödsfall i covid-19 i Sverige till 1.511 totalt. En ökning med 111 sedan fredagen.

– Vi följer den trenden vi har följt ett tag och ligger på en slags platå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har 1.511 personer dött i covid-19 i landet. Det innebär att 111 dödsfall rapporterades under lördagen.

Totalt har 13.822 personer konstaterats smittade med det nya coronaviruset i Sverige – en ökning med 606 fall sedan fredagen. 1.054 personer har fått intensivvård eller intensivvårdas just nu.

– Vi följer den trenden vi har följt ett tag och ligger på en slags platå, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Anders Tegnell säger till TT att Sverige ligger på runt 60-70 nya dödsfall per dag i landet de senaste dagarna. Lördagens höga siffra, på över hundra döda, ska bero på efterrapporteringar från tidigare dagar.

– Gör man en analys av den trenden ser man en nedgång i antalet dödsfall.

Flest fall finns i Stockholm där 5.700 personer har rapporterats smittade. Därefter kommer Västra Götaland och Östergötland, med 1.400 respektive 1.100 fall.

Den region som har konstaterat lägst antal smittade är Gotland, följt av Blekinge. På Gotland har 19 personer konstaterats ha sjukdomen.

De flesta av dem som avlidit i sjukdomen är mellan 80 och 90 år. 617 personer i denna åldersgrupp har hittills dött. 361 personer mellan 70 och 79 år har avlidit i sjukdomen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt