Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-01 00:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/119000-testade-for-covid-19-vill-att-siffran-okar/

SVERIGE

119.000 testade för covid-19: ”Vill att siffran ökar”

Bild 1 av 2
Foto: Jessica Gow/TT
Bild 2 av 2
Foto: Magnus Hallgren

Antalet svenskar som testats för covid-19 har ökat vecka för vecka. Man har nu testat 119.000 personer, knappt 25.000 under den senaste veckan. Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff.

– Men vi vill att den siffran ska öka ytterligare, och det arbetar vi hårt för, säger Lena Hallengren.

Syftet med presskonferensen var att presentera hur det går med den nationella strategin för masstestning, ett uppdrag som Folkhälsomyndigheten fick av regeringen för en tid sedan.

Det handlar om att testa både för pågående infektion och för immunitet efter genomgången sjukdom, med så kallade antikroppstest.

Lena Hallengren poängterar att det fortfarande finns mycket kvar att studera innan provtagningen kan bli kvalitetssäkrad, i synnerhet gäller det antikroppar, men även testerna för pågående infektion är vanskliga.

Om det inte finns tillräckligt mycket virus i kroppen kan proven vara negativa, trots att man är smittad. Samtidigt kan testet i efterhand visa att man är smittad trots att man är frisk, eftersom det kan finnas lite virus kvar i kroppen.

– Det tar tid för kroppen att utveckla antikroppar. Därför är antikroppstest generellt sett ett dåligt test för att påvisa en pågående infektion, säger Lena Hallengren.

Målet för regeringen är alltså masstestning för pågående infektioner i första hand för att sedan utöka kapaciteten för antikroppstester. Provtagningen ska göras dels för att skydda omsorgstagare, men också för att se till att folk kan gå tillbaka till jobbet. Det är också för att kartlägga hur epidemin utvecklats i landet, i olika åldersgrupper och stadsdelar.

– Det här är målbilden. Det behövs mer kunskap för att dra igång en storskalig antikroppstestning.

Kvalitet, logistik och infrastruktur måste enligt Lena Hallengren fungera för att detta ska bli verklighet. Riskerna med okontrollerad testning är att enskilda personer och hela samhället kommer i kläm, säger Lena Hallengren och kritiserar de hemmatester som säljs över internet och som läkemedelsverket i flera fall förbjudit.

I mitten av maj hoppas man kunna testa upp till 100.000 personer i veckan. Tester ska kunna tas på drive-in-stationer men även hemma. Det ska ske efter remiss skrivits, så man kan inte bara åka till en drive-in.

Tre saker måste säkerställas för att det ska bli effektivt med antikroppstester: testkvalitet, immunitetens omfattning och immunitetens varaktighet. De två sista har man inte koll på i något land.

– Vi måste få koll på immunitetens omfattning. Det är inte så att man antingen är immun eller inte immun. Det är viktigt att vi känner till immunitetens omfattning. Förmodligen blir man inte alls sjuk igen, men det räcker inte med att tro, vi måste veta. Vi måste veta hur lång tid immuniteten varar i så fall. Hur länge finns antikropparna kvar?, säger Lena Hallengren.

Johan Carlson.
Johan Carlson. Foto: Jonas Lindkvist

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, beskriver det som att Sverige just nu står inför slutet på början av krisen.

– Det är inte över, förhoppningsvis en liten ljusare bild i Stockholm och inte en lika brant kurva. Ovanpå det är det en spridning i övriga landet. Därför skalar vi upp testningen.

Enligt Johan Carlson har det nu börjat komma antikroppstester som fungerar både på stora grupper och på individnivå.

– Det är ett problematiskt område. Vi börjar se i vårt land och i omvärlden att det finns tester som verkar ganska tillförlitliga. Det finns sådana som inte håller måttet. Det finns en del som inte är dåliga, men där känsligheten är ganska låg. Man kan använda dem för att titta på en grupp människor på en större arbetsplats, en region, men vi vet att testerna inte fångar in alla och de är inte lämpliga att använda på individnivå.

Myndigheterna räknar med att all vårdpersonal ska kunna testas under maj månad.

Prioritetsordningen är: patienter med symtom och omsorgstagare, vårdpersonal, personer i samhällsviktig verksamhet och därefter ”vanligt folk”.

Labbkapaciteten för att analysera proven finns på plats, nu håller man på att bygga upp logistiken för att ta prover och transportera dem.

Test för pågående infektion görs med tops i näsan.

När det gäller antikroppstest, som tas med blodprov, så verkar det finnas sådana som går att använda nu, enligt Johan Carlson.

Folkhälsomyndighetens dagliga uppdatering av antalet dödsfall, som publicerades vid 14.00 på torsdagen, visar att ytterligare 124 personer avlidit. Totalt 2.586 personer har avlidit i covid-19 i Sverige. 21.092 fall av sjukdomen har bekräftats i Sverige. 1.476 personer i Sverige har hittills behövt intensivvård.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt