Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/13-ton-sprangmedel-hamtade-av-polisen/

Sverige

Tonvis med sprängmedel lämnat till polisen

Handgranater och cirka 1,7 ton sprängmedel har överlämnats till polisen under sprängmedelsamnestin som avslutas i dag.

Det är oklart om sprängmedlen kommer från den kriminella världen – och polisen räknar med att få in ännu mer under dagen.

Rätta artikel

– Även om merparten sannolikt inte kommer från kriminella kretsar är det ändå sådant som inte ska finnas ute i samhället, säger kommissarie Bengt Grönlund, polisens projektledare för amnestin, till TT.

Sprängmedelamnestin startade den 15 oktober i fjol och avslutas den 11 januari, och därmed är den allra första amnestin i sitt slag i Sverige avslutad. Insamlingen gäller explosiva varor som till exempel handgranater, sprängämnen och pyrotekniska artiklar.

– Den som lämnar in har rätt att vara anonym och därför ska vi inte spåra den som gör det. Det viktiga har varit att få in det. Då är det svårt att säga hur mycket som kommit från kriminella kretsar och inte, säger Bengt Grönlund.

När någon kontaktar polisen för att lämna ifrån sig explosiva varor hanteras ärendet ofta av polisen ute i regionerna, men ibland slutar det med att det nationella bombskyddet eller Försvarsmaktens bombröjare kallas in. Ungefär hälften av amnestins hittills 1.700 uppdrag, relaterade till sprängmedelamnestin, har krävt bombteknikerutbildning för att ta hand om det som anmälts.

– Så de har väldigt mycket uppdrag att hämta in nu. Siffrorna uppdateras löpande, säger Bengt Grönlund.

Att minska tillgången på sprängmedel ute i samhället är amnestins huvudsyfte och nu ska projektet utvärderas och rapporteras till regeringen. Även om det finns kvar sprängmedel bland kriminella efter amnestins utgång är Bengt Grönlund nöjd med det explosiva som kommit in till polisen.

– Det har funnits hos människor som inte haft tillstånd att ha det, och därför ska det inte finnas där ute. Därför är det jättebra att det här har kommit in till oss, säger han.

– Det mesta kommer från människor som av någon anledning har haft detta hemma hos sig, och i stället för att lämna tillbaka det när man är klar med det som ska sprängas så har det blivit liggande.