Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

14-årig flicka rymde vid läkarbesök

En 14-årig, höggravid, somalisk flicka som ska avvisas från Sverige till Italien rymde i går vid ett läkarbesök. Hennes stödperson Ingrid Schiöler, tidigare flyktinghandläggare på Röda korset, är mycket orolig. – Det handlar om stora risker för både henne och fostret, säger Schiöler.

Flickan har bott på ett flyktingförvar i Göteborg sedan i vintras och utvisningen skulle ske inom några veckor. I går var hon på ett läkarbesök tillsammans med Ingrid Schiöler, men försvann när hon lämnades ensam.

– Jag blir väl beskylld för att ha hjälpt henne försvinna, men det stämmer inte. Jag tror att hon själv beslöt att hon var tvungen att fortsätta fly, säger Ingrid Schiöler.
Nu måste 14-åringen själv hitta stöd och hjälp. I Sverige har hon få bekanta.

– Men jag kan ändå förstå att hon bestämde sig för att försvinna. Hon riskerar att hamna på gatan om hon skickas tillbaka till Italien, säger Ingrid Schiöler, som vill att flickan ska vara anonym.

Flickan har berättat att hon åkte från kriget i Somalia till Italien tillsammans med en faster när hon var tolv år. Hon hoppades få jobb och kunna försörja sin familj i hemlandet. Men fastern dog och flickan lämnades ensam.

– Hon har berättat att hon bodde på flyktingförvar i Italien, men det stängdes plötsligt efter tre månader, säger Ingrid Schiöler.

Flickan har berättat att hon bodde på gatan i två år innan hon träffade en somalier från Sverige. Men, enligt fjortonåringen, slutade mannen svara i sin mobiltelefon och försvann kort efter att hon blivit gravid.

I november tog hon till sig Sverige. Enligt egen uppgift för att leta rätt på mannen.
Men fjortonåringen hamnade i stället på ett flyktingförvar i Göteborg och hotades av utvisning.

– Ett helt orimligt beslut, säger barnläkaren Henry Ascher som är ordförande för Svenska barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn.

Han är upprörd, en förlossning innebär stora påfrestningar på kroppen på en fjortonåring och måste självklart ske på sjukhus, enligt Ascher.

Sverige har skrivit  under den så kallade Dublinförordningen, som säger att asylprövningen ska göras av det land i Europa som flyktingen först kommer till.

– Men det måste gå att göra undantag. Det finns undantagsregler, men Sverige tillämpar dem väldigt restriktivt, säger Henry Ascher.

Sverige skickar inte längre ensamma barn till Grekland, som fått mycket kritik för sitt flyktingmottagande. I Frankrike och Spanien tillämpar man inte Dublinförordningen alls, enligt Ascher.

– Att hålla sig undan, det är inte bra för någon, men vad är alternativet?
Ingrid Schiöler tänker skriva till Migrationsverket och be att avvisningsbeslutet inhiberas, skjuts upp.

– Hur kan man göra så här? Det är så inhumant mot ett barn.

Fakta: Dublinförordningen

Asylsökandes fall ska prövas i det EU-land där inresan sker. Syftet med det är att se till att en asylansökan verkligen behandlas i någon stat. Den antogs 1990 och gäller sedan 2001 även Island och Norge.

Källa: NE

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.