Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

14 svenskar döda i svininfluensan

Hindrar smitta.
Hindrar smitta. Foto: Claudio Bresciani/TT

Fler unga och medelålders har insjuknat i årets influensa än vanligt. Hittills har 14 svenskar dött – en kulmen tros vara nådd.

Totalt sökte närmare 700 personer i landet vård för svininfluensan, A (H1N1), under vecka sju i februari.

– Siffran är bara toppen av isberget och gäller de som blivit allvarligt sjuka. Det finns också många som haft influensan hemma, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Hittills har 14 svenskar dött i sviterna av influensan. Men epidemin har passerat toppen av årets säsong.

– Den kommer sakta att gå ned under de kommande två veckorna. Sen kommer den allvarliga influensavarianten typ A att försvinna, säger Tegnell.

Sportlovet innebär även ett tillfälligt uppehåll för spridningen av båda influensatyperna A och B.

– Men när alla kommer tillbaka till sina arbetsplatser, skolor och dagis så kan spridningen ta ny fart, säger Tegnell.

Influensa typ B, den mildare formen av influensan, väntas slå till lite längre fram i mars, men man blir sällan lika allvarligt sjuk av den.

Samtidigt som toppen tycks vara nådd har Region Skåne slagit larm om att intensivvårdsavdelningar i södra Sverige är så hårt belastade av svåra influensafall och dess följdsjukdomar att patienter kan komma att skickas till Danmark för vård.

– Läget med intensivvårdsplatser har varit bekymmersamt. Halland, Kronoberg och Blekinge har haft samma problem så i tisdags tog vi kontakt med Danmark, säger Rolf Ohrlander, områdeschef för ambulans och krisberedskap i Region Skåne, till Sydsvenskan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.