Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 06:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/1400-doda-i-covid-19-i-sverige/

SVERIGE

1.400 döda i covid-19 i Sverige

Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen, Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef, på Folkhälsomyndigheten, och IVO:s generaldirektör Sofia Wallström under Folkhälsomyndighetens pressträff på fredagen.
Foto: Jessica Gow/TT

Totalt 1.400 personer i Sverige har nu avlidit i covid-19. Det är 67 fler än vad som rapporterades på torsdagen, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Samtidigt kommer antalet tester för coronaviruset att utökas kraftigt med upp till 100.000 varje vecka.

I Sverige har 13.216 personer testats positivt för det nya coronaviruset

– Vi har många nya fall per dag men siffran ökar inte dag för dag. Detsamma gäller antal fall på IVA. När det gäller antalet nytillkomna avlidna ser vi en svagt nedåtgående trend, säger Karin Tegmark Wisell, överläkare och chef för avdelningen för mikrobiologi vid Folkhälsomyndigheten, på fredagens presskonferens.

Den senaste veckan har 20.000 tester utförts. Nu ska antalet utökas kraftigt med upp till 100 000 varje vecka. Vid sidan av sjuka inom vård och omsorg ska andra samhällsviktiga funktioner som poliser och anställda inom räddningstjänsten testas. Målsättningen är att nyckelpersoner ska kunna återvända till sina arbetsplatser.

– Det handlar inte om masstestning utan om en noga prioriterad ordning, säger Karin Tegmark Wisell.

– Tanken med den utökade testningen är att identifiera vårdpersonal som är hemma med ganska milda symptom, som huvudvärk, och som i en normal situation skulle ha gått till jobbet. Det är den gruppen som vi vill ha tillbaka i arbete så snabbt som möjligt, säger Karin Tegmark Wisell.

Dessutom ska statistiskt utvalda delar av befolkningen testas för att få en bild av smittspridningen och ringa in vilka symptom de covid-19-sjuka har. En första undersökning har redan gjorts på 700 personer i Stockholm. Enligt Karin Tegmark Wisell testades 2,5 procent av deltagarna positivt för covid-19.

– Symptom som stack ut bland de som bekräftades sjuka var luktbortfall, smakbortfall och diarré. De som insjuknat var jämt fördelade i befolkningen, den yngste var två år och den äldsta 86 år.

Nästa vecka ska 4.000 personer testas över hela landet. Militären kommer att hjälpa till att samla in testerna

När blir det aktuellt att genomföra antikropptester för att se vilka som varit smittade och är immuna mot sjukdomen?

– Vi börjar närma oss ett läge där det är relevant att genomföra bredare tester. Nästa vecka kommer vi att påbörja den första immunitetsstudien för att se hur antikroppsnivåerna ser ut i samhället. genom att samla in prover från blodcentraler från personer som är friska och ser hur många av dem som har antikroppar. Det kommer att ge oss ökad förståelse om sjukdomens utbredning och vad vi kan vänta oss av de kommande veckorna, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon betonar att det är oerhört viktigt att alla fortsätter att följa rekommendationerna om minskad smittspridning även när kurvan planar ut och kanske börjar gå ner. Annars är det risk att smittspridningen snabbt tar fart igen.

Antalet disponibla intensivvårdsplatser har fördubblats under de senaste veckorna, enligt Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

– Vi har fått den tid vi behövde för att bygga ut kapaciteten som vi ville. Men många planerade ingrepp har fått skjutas på framtiden, säger Wigzell.

Regionerna samarbetar för att avlasta varandra när det gäller intensivvård. Ett relativt stort antal patienter, Olivia Wigzell kan inte säga exakt hur många, har flyttats med flyg mellan olika regioner.

Socialstyrelsen har sedan i mars haft ett särskilt ansvar att säkerställa tillgången på skyddsmaterial och fördela det till regionerna. Hittills har runt 1,6 miljoner skyddshandskar, 530.000 andningsskydd och 300.000 skyddsrockar fördelats, enligt Olivia Wigzell.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt