Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

15-åring knivskars till döds på skola

En 15-årig pojke knivskars till döds av en 14-årig elev på en skola i Broby i norra Skåne vid 12.45-tiden på måndagen. 14-åringen har omhändertagits av myndigheterna.

– Det var en kontrovers mellan de två pojkarna som slutade med att den ene tog med sig en kniv till skolan. Något mellan dem hade hänt tidigare, säger Bertil Håkansson, säkerhetsansvarig i Östra Göinge kommun, till DN.

Händelsen inträffade i en korridor inne på skolan där flera elever blev vittnen till knivskärningen.

– När jag kom till korridoren där det hänt hade det bara gått någon minut men då var redan flera lärare där och tog hand om den skadade pojken, säger rektor Robert Dirksen.

Den skadade eleven fördes till Kristanstads lasarett för vård. En polispatrull följde med till sjukhuset medan en annan tog hand om 14-åringen:

– När vi kom till platsen hade personal på skolan tagit hand om 14-åringen. Vi förde honom till Kristianstads polishus där han förhördes i närvaro av personal från socialtjänsten och föräldrarna, säger Jimmy Modin informatör vid polisens ledningscentral för Region Syd.

Klockan 16.20 avled 15-åringen, beräftar polisen i Skåne och sjukhuset för DN.

Enligt en mamma som talat med Kvällsposten, blev hennes dotter vittne till knivskärningen. Mamman berättar hur gärningsmannen stannade kvar intill offret med en kniv i handen efter det att han stuckit 15-åringen.

Händelsen bedöms vara en personlig uppgörelse mellan de två inblandade pojkarna, som inte gick i samma klass, uppger rektor Robert Dirksen.

Föräldrarna till pojkarna underrättades och kom snabbt till skolan. Polisen hade då fört in 14-åringen i ett rum där hans pappa fick träffa honom.

Strax efter händelsen samlade rektorn skolans personal och elever för att informera om händelsen. Därefter gick eleverna till sina klassrum i sällskap med sina mentorer. Skolans lärare började också ringa runt till samtliga föräldrar.

Under måndagen placerades också väktare på skolan, säger Bertil Håkansson.

– Just nu sitter lärare och övrig personal tillsammans med kommunens krisgrupp här på skolan. Kommunchefen, rektorn, skolchefen, kommunalrådet och oppositionsrådet är där. Eleverna är välkomna och vi finns här så länge det behövs, säger Bertil Håkansson.

Enligt rektor Dirksen fick de som samlats där beskedet om att pojken avlidit medan de diskuterade hur skolan nu skulle gå vidare:

– Vi pratade om hur vi skulle ta emot eleverna och vad vi skulle göra på skolan när vi fick beskedet. Det tog en stund att förstå att det gått så illa, säger Robert Dirksen.

– Nu har vi bestämt att hålla skolan öppen som en vanlig skolag men utan lektioner. Jag kommer att hålla en minnesstund i vår samlingshall och sedan går eleverna till sina klassrum med sina mentorer. Vi ville inte korta skoldagen eftersom vi inte vill att någon elev ska behöva gå hem ensam.

Vilken beredskap hade skolan för att något liknande skulle kunna inträffa?

– Det som hände i Trollhättan förra året blev en tankeställare. Efter det har vi haft samtal och diskussioner för att aktualisera våra krisplaner, säger Robert Dirksen.

Göingeskolan har 230 elever i årskurserna 7–9. Det är ännu oklart hur brottet kommer att rubriceras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.