Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 12:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/15-miljarder-i-ytterligare-stod-till-kommuner-och-regioner/

SVERIGE

Nya krismiljarder ska stötta kommunerna

2 min 10 sek. Kommuner och regioner får ytterligare cirka 15 miljarder kronor i år till följd av coronakrisen.

Kommuner och regioner får ytterligare 15 miljarder kronor redan i år för att klara vård och omsorg under coronakrisen.

– Det är det största krispaket som någonsin har lagts fram till denna sektor, säger finansminister Magdalena Andersson.

Åtgärden och bygger på en överenskommelse mellan regeringen och samarbetspartierna C och L. Totalt blir det 20 miljarder kronor i krispengar, inklusive vad som tidigare aviserats, till kommuner och regioner i vårändringsbudgeten som läggs fram inom kort. Det handlar om generella statsbidrag som får disponeras fritt för att möta påfrestningarna från smittan.

– Kommuner och regioner är första försvarslinjen, många sliter oerhört för att få vardagen att fungera i sjukvård, skolor och omsorg. De behöver vårt stöd, säger Centerpartiets Emil Källström.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, och Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna vid torsdagens pressträff.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S), Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet, och Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna vid torsdagens pressträff. Foto: Pontus Lundahl/TT

Läs mer: Finansinspektionen: Banker får ge undantag för amorteringskrav

Summan 20 miljarder kronor kan jämföras med att 2018 var de sammanlagda statsbidragen till kommuner och regioner ungefär 200 miljarder kronor, enligt organisationen Sveriges kommuner och landsting (SKR).

Kommunerna hade sammantaget kostnader på 120 miljarder kronor för äldreomsorgen samma år. Regionernas kostnad för specialiserad sjukvård var knappt 170 miljarder.

De nya statsbidragen fördelar sig med 70 procent till kommunerna och 30 procent till regionerna. Enligt ett räkneexempel får en genomsnittskommun med 35.000 invånare 36 miljoner kronor innevarande år. För Stockholms kommun blir det nästan 1,5 miljarder kronor medan lilla Bjurholm med 2.400 invånare kan räkna hem 3,7 miljoner kronor, enligt finansdepartementets kalkyler.

Regeringen och samarbetspartierna utlovar att extra statsbidrag på 12,5 miljarder kronor ligger kvar de två kommande åren.

– Kommuner och regioner ska veta att läkare, sjuksköterskor och lärare kan ha kvar sitt jobb trots att skatteintäkterna kan sjunka på grund av coronakrisen. Det är viktigt för att välfärdens kärna ska fungera de kommande åren, säger Mats Persson (L).

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund (MP) slopas dessutom prestations- och och redovisningskraven för kömiljarderna, som ger 2 miljarder kronor i år att använda fritt. Ytterligare förenklingar som gör riktade statsbidrag generella är också att vänta, vilket DN kunde rapportera om på onsdagen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) poängterar att behoven ser mycket olika ut i olika delar av landet. På vissa håll är det äldreomsorgen som har störst behov, på andra handlar det främst om att stötta det lokala näringslivet. Därför är det avgörande att statsbidragen är generella, enligt finansministern.

Torsdagens besked välkomnas av Sveriges kommuner och regioner.

– Konjunkturen faller nu snabbt på grund av coronapandemin och skatteunderlaget utvecklas mycket svagt. Med detta tillskott kan kommunsektorn bidra till att upprätthålla sysselsättning och välfärd, kommenterar SKR:s ordförande Anders Knape, men han tillägger också:

– Vi är i ett extraordinärt läge och det är för tidigt att säga om dessa tillskott kommer att kunna täcka de uteblivna skatteintäkterna och de kraftiga merkostnader som kommunsektorn nu har.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson välkomnar tillskottet till kommunerna men tror att sjukvården kommer att behöva mer innan året är slut.

– Vi hade också gärna sett en satsning på den personal som jobbar vid fronten. Vi tycker att de behöver uppmuntras med ett extra lönetillägg och full lön även om de behöver vara hemma om de är sjuka, säger Elisabeth Svantesson.

Magdalena Andersson medger att de åtgärder som vidtagits hittills mycket väl kan behöva skalas upp eftersom utvecklingen är högst osäker. Men hon betonar samtidigt magnituden i de ekonomiska stödinsatser som regeringen och samarbetspartierna hittills har presenterat.

– Vi spränger 100-miljardersvallen i direkta krisåtgärder, säger finansministern.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt