Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

15 ryska plan jagades bort före kränkningen

Femton ryska militärplan jagades bort från baltiskt luftrum på midsommaraftonens morgon – samma eftermiddag kränkte två okända flyg svenska gränsen.

På tisdagen avslöjade DN att två flyg från främmande makt kränkte svenskt luftrum på midsommarafton i år. Planen kom österifrån och flög in mot Gotland med en total flygsträcka på 28 kilometer. Enligt flygvapenchefen Micael Bydén hade det svenska försvaret full kontroll över incidenten. Men varken Försvarsmakten eller Utrikesdepartementet vill kommentera vilken nationalitet planen hade, omständigheterna kring kränkningen eller hur försvaret agerande på händelsen.

– UD har kallat upp företrädare för den aktuella ambassaden, påtalat kränkningen och vikten av att respektera svenska tillträdesbestämmelser. Därmed är ärendet avslutat för vår del, säger Jon Pelling på UD Press.

Överträdelsen skedde den 20 juni och vid tidpunkten pågick fortfarande Nato-övningen Baltops, ledd av den amerikanska flottan och med Sverige som ett av deltagar­länderna.

Av ett regeringsbeslut som skrevs under av utrikesminister Carl Bildt (M) i maj framgår att alla länder som deltog i övningen, bland annat Tyskland, Frankrike och USA, hade tillträde till svenskt territorium under hela juni månad.

– Som jag ser det talar mycket för att planen tillhörde Ryssland, säger Jan Mörtberg, överste vid Försvarshögskolan.

Till skillnad från tidigare år hade inte Ryssland bjudits in att delta i Baltops 2014.

– Ligger Ryssland bakom kränkningen bekräftar det i så fall en förändring av normalbilden. Vi ser en negativ utveckling, allvarliga uppträdanden som ger anledning till oro, säger Jan Mörtberg.

Senare har det dock framkommit att flygplanen i stället var polska.

Läs mer: Bildt: Planen var från Polen.

DN har varit i kontakt med det lettiska försvaret som bekräftar att Natos baltiska incidentberedskap, som övervakar luftrummet över Baltikum, samma morgon den 20 juni identifierade 15 ryska plan av olika typer utanför den lettiska gränsen. Bland annat flera jakt- och attackplan av typen Su-24 och Su-34.

I försvarets hemligstämplade rapport om incidenten, som DN har tagit del av, framgår att kränkningen pågick i 1 minut och 43 sekunder. Med tanke på hastigheten och rörelsemönstret planen hade i det svenska luftrummet skulle det kunna röra sig om just dessa flygplanstyper, enligt major Carl Bergqvist, som driver den inflytelserika försvarsbloggen Wiseman’s Wisdoms.

Ett möjligt mål för de främmande planen kan ha varit Försvarets Radio­anstalts signalspaningsanläggning i Folhammar på Gotland, skriver Carl Bergqvist.

”Givet flygprofilen med skarp sväng genomförs sedan antingen ett simulerat attackanfall eller ett oblique-foto (flygspaningen där man vill avbilda målet från sidan)”.

– Om uppgifterna stämmer skulle en flygning på motsvarande sätt tyda starkt på att man återigen vill genomföra en maktdemonstration mot Sverige, särskilt när man väljer att genomföra en kränkning av svenskt luftrum, säger Carl Bergqvist.

På sin blogg skriver utrikesminister Carl Bildt:

”Skulle det finnas verksamhet på ett eller annat sätt riktad mot Sverige i någon kränkning – i luften, på eller under vattenytan – måste detta självfallet tas på betydande allvar. I de kränkningar av vårt luftrum som vi noterat under den senaste tiden ser jag emellertid ingen sådan tendens”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.